Защита на потребителите: Пазете се от намаление на намалението

Лятото е в разгара си, а с него и ремонтите. Чудесно време е да реализираме идеите си и за освежаване на дома и гардероба си. А моментът ни се струва и най-подходящият, заради примамливите цени, които ни заливат с брошури по пощата, чрез рекламите през интернет или с цените на  големи табели с проценти и знаци надолу в магазините. 
 
Импулсивното пазаруване в намаленията обаче може  да се окаже в крайна сметка и не чак толкова добра сделка за семейния ни бюджет, заради врътките, които търговците правят. 
Така нареченото „намаление в намалението“ е една от най-честите, предупредиха от Комисията за защита на потребителите. 
Какво всъщност означава  „намаление в намалението“? При него  потребителите трябва да са наясно от какво ниво е тръгнало редуцирането на цената и какви са били отстъпките на всеки следващ етап. 
 
Другото основно нарушение, което засичат експертите е, че стоката не е продавана поне месец на старата цена, за да бъде обявена отстъпка от 20-30-50 или повече процента. 
По принцип за контролните органи не е трудно да достигнат до тази информация и да разберат дали намалението е реално, тъй като изискват от търговеца документи, чрез които той  да им удостовери, че съответната намалена стока е била продавана на друга, по-висока цена, преди обявяването й в намаление.
 
За обикновения потребител обаче това е по-трудно, затова експертите съветват преди да се стигне до плащането, да се огледа същата стока на каква цена е при други търговци. Може да се купува смело също, ако стоката, която сме си харесали, познаваме назад във времето и сме проследили, че има действително  движение на цената й надолу.   
 
Важно е и да се знае, че при при подаване на  индивидуални размери при пазаруване на мебели по интернет, правото на отказ от стоката в 14-дневния срок не може да бъде упражнено.
От КЗК обаче съветват, че при проблем със самата стока, потребителят има право да иска  рекламация, включително и когато покупката е от кампания за намаление. От там обръщат внимание, че когато пазаруваме  онлайн е добре преди да направим избор, да огледаме на платформата за физически адрес на търговеца. Ако няма такъв, вероятно в голяма степен става въпрос за нелоялен продавач.
 Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ни
    Ние сме
    4 0
    18:43, 11 авг 2018
    Пресен е примера от Техно Маркет! Цената на намалението на един вид артикул е с 20 процента по-висока от цената преди намалението???!??
Последни новини