Огромно мазутно петно в Созополския залив

Екологична бомба, заредена с тонове мазут, цъка на дъното на Созополския залив. Сигнал за огромно мазутно петно на 2 км от остров Свети Иван е подаден снощи и вдигна на крак Морската администрация в Бургас.

Сигналът е подаден от Михаил Заимов от БНТ, който през летния сезон се занимава с подводни спортове в Созопол.

Според Заимов разливът е от потъналия край Созопол през 1921 година кораб „Мопанг“. Американският кораб „Мопанг“ тръгва от Бургас за Истанбул през юли 1921 г. Натъква се на немска мина и потъва за минути на 35 метра дълбочина. Капацитетът на резервоарите му е за 650 тона мазут.

„Десетки тонове мазут лежат на морското дъно от 1921 година досега и трябва да се вземат спешно мерки, защото положението е извън контрол. Рискуваме да съсипем плажовете по цялото Черноморие“, смята Заимов.

От „Морска администрация“ са изпратили катер за проверка и вземане на проби. В района, където се е появило петното, са поставени специални бонови заграждения, за да се спре разпространението му. Днес пък е свикана спешна среща при областния управител, на която ще се решава как да бъде източено горивото от потъналия кораб.

Взетите проби ще бъдат анализирани в лаборатория на „Басейнова дирекция“ във Варна, тъй като териториалните води са под техен контрол.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини