Цената на биткойна падна под 6000 долара

Във вторник цената на най-популярната криптовалута биткойн падна на борсата  Bitstamp с до 6 на сто до 5880 долара за брой. По този начин стойността на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута падна за първи път от над 7 седмици под 6000 долара.

Причината за срива: инвеститорите са разочаровани, че Комисията за ценни книжа и борси в САЩ (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC) отново забави решението си за одобряване на борсово търгувани фондове (ETF), основани на базата на цената на биткойн или етер. Това са финансови инструменти, структурирани като взаимните фондове, чиито акции се търгуват на фондовите борси подобно на валутната търговия. Разликата е, че те следват представянето на определен индекс от ценни книжа, цените на даден пазарен сектор или цените на дадени стоки. В случая това ще бъдат криптовалутите.

След рекордната стойност, която биткойнът достигна в края на 2017 г. - от почти 20 000 долара за брой, последва сериозен срив. Последният актуален срив е от края на юли досега.

Общата пазарна капитализация на всички около 1800 криптовалути този вторник възлиза на 193 млрд. долара според CoinMarketCap. В началото на годината обаче тя беше цели 820 млрд. долара.

Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини