От БСП искат оставки заради срива на Търговския регистър

БСП поискаха оставката на правосъдният министър Цецка Цачева и на Зорница Даскалова - изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

На брифинг в централата на "Позитано" 20 заместник-председателят на БСП Крум Зарков поиска Цачева и Даскалова да понесат отговорност за блокирания Търговски регистър и да напуснат постовете си незабавно.

Според Зарков от февруари насам министър Цачева не изпълнява ангажиментите си по закон и не е предприела никакви действия.

"Оставките на г-жа Цачева и г-жа Даскалова се налагат и поради абсолютно необяснимото им мълчание през последните дни", заяви Зарков. От БСП изтъкват, че няколкото съобщения на Агенцията по вписванията не само не са внесли яснота, а допълнително са замъглили ситуацията, като са се създали условия за паника.

Освен това според левицата от информацията се създало впечатлението, че става дума за някаква външна атака - нещо, което след това самата агенция е опровергала.

"Не сме далеч от мисълта, че първоначалното внушение за хакерска атака имаше за цел да прикрие некомпетентостта и небрежността при поддържането на този регистър", коментира Зарков.

Той попита какво и как се случва с Търговския регистър, има ли възможности за злоупотреби и манипулации. Според него тези съмнения не могат да бъдат разсеяни от Агенцията по вписванията. "Не и при това ръководство. На тези ръководства вече никой не вярва", категоричен е социалистът.

Деница Златева пък изтъкна, че от БСП са изчакали да тръгне поне частично Търговския регистър и да се види кой ще понесе отговорност за тази безпрецедентна криза.

По същото време днес имаше пресконференция и директорът на АП Зорница Даскалова.

Изпълнителният директор на Агенция по вписванията Зорница Даскалова смята, че нейната оставка не е първият въпрос, който трябва да бъде разгледан при възстановяването на Търговския регистър. За причините, довели до сриването му, Даскалова заяви: "Колкото и наивно да звучи - случват се и такива неща."

Търговският регистър се срина на 10 август. От Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

След това стана ясно, че регистърът ще започне да работи малко по малко, като агенцията увери, че няма възможност за загуба на данни или манипулация с нея. 

По-рано днес вицепремиерът  Томислав Дончев заяви, че проблемът е възникнал заради дефектирани, изгорели дискови устройства. Той допълни още, че не изключва вариантът сривът да е станал от немарливост, безотговорност на служители.

На заседанието на МС стана стана ясно също, че ще се прави мегахранилище за архиви на електронните данни след проблема с Търговския регистър.

От работодателските организации изразиха тревога за срива на основната база данни.

Бившият правосъден министър Христо Иванов поиска премиерът да свика заседание на Съвета по сигурността към МС, за да обсъдят превантивни мерки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини