Шадраваните в Смолян стават цветарници, каскадите-пеещи фонтани

    Общински съветници от групата на КРОС в Смолян призоваха граждани и местна власт на импровизирано обсъждане за бъдещето на шадраваните в центъра на областния град и в кв. „Устово“. В публично обръщение до председателя на местния парламент инж. Данчо Киряков, те поемат инициатива за облагородяването на шадраваните и се ангажират със собствени сили и средства да ги пуснат в експлоатация. Водните съоръжения от месеци са спрени, вода няма, а бетонните тела са пълни с пясък.

    Мотивът на съветниците е, че подобна гледка е недопустима в центъра на областен град, още повече, че там са инвестирани милиони. В тази връзка съветниците канят колегите си от другите групи, предсатвители на общинската администрация и гражданите на среща, която е планирана за 19 август в 15. 30ч. край шадравана пред сградата на ОД МВР на Стария център.

    Кметът на Смолян публикува в профила си в социалната мрежа позицията на местната власт по въпроса, от която става ясно, че това няма как да се случи, но не отрича, че гледката е неприятна

    Във връзка със заявката на общинските съветници от КРОС да ремонтират фонтаните на Стария център и в кв. Устово бих искал да уточня, че имаме визия за фонтаните и каскадите на Смолян и работим по нея, заявява кметът. По думите му, въпросът е обсъждан многократно и общото мнение на ръководството на общината и експертите е, че като шадравани те не може да функционират. „Имаме безброй случаи на къпещи се в тях оставени без надзор деца, което ги прави опасни за живота и здравето им. Изхвърлят се всевъзможни боклуци и се къртят кранове. Всички се съгласяваме, че такова поведение е крайно неприемливо, а крие и риск. “, смята кметът и допълва:

    „В момента се изработват цветарници, които ще бъдат поставени в шадраваните на Стария център на Смолян и в кв. „Устово“. Идеята е двете места да се зацветят по уникален начин – с каскадни цветя на няколко етажа, а за зимата там е предвидена друг тип украса – със светлини. Ще направим нещо красиво, естетически издържано, което съм сигурен, че ще радва смолянчани и гостите на града. Сами ще си изработим цветарниците в общината и няма да плащаме за това на външни изпълнители. По отношение на каскадите на Новия център общината е възложила изработка на проект за пеещи фонтани. Идеята е там да бъдат подменени тези тежки, енергоемки съоръжения.  Трябва да се намали сериозно разходът на енергия, който се плаща за задвижване на тоновете вода в каскадите. Целта ни е с по-малко средства да постигнем по-добър ефект. Имаме визия и работим по тези въпроси. Нужно е още малко време“, казва в публичното изявление още градоначалникът.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини