Вероятно откриха на какво се дължи левичарството - няма общо с мозъка

Левичарите не винаги са били третирани справедливо в историята. Преследвали са ги заради тяхното различие, наричали са ги зли, дори са ги обявявани за вещери, въпреки че съставят 10% от световната популация.

Има няколко теории през вековете защо определени хора са левичари, включително идеята, че има нещо общо със стреса на майката по време на бременността, пише Business Insider. 

Зависи от гръбначния мозък

През 80-те години учените установяват, че предпочитанието ни да използваме лявата или дясната ръка най-вероятно се определя още преди да се родим. Наблюдение чрез ултразвук сочи, че се случва 8 седмици след началото на бременността. След 13-тата седмица в утробата, бебетата имат навика да си смучат левия или десния палец.

 

Преди се предполагаше, че генетичната разлика между лявото и дясното полукълбо на мозъка определя дали някой ще е левичар или десничар. Но изследване, публикувано миналата година в научното списание eLife, разкрива, че отговорът може да се крие в гръбначния мозък.

Според проучването, направено от Себастиан Оклинбург, Джудит Шмитц и Онур Гунтеркун от Рурския университет в Бохум, Германия, генетичната активност в гръбначния мозък е асиметрична в утробата, което може да определя дали човек е левичар. 

С други думи, ембрионът може да се движи и да избере любимата си ръка, преди мозъкът да започне да контролира тялото.

За да изследват това, учените са анализирали генетичната изразителност в гръбначния мозък между 8-та и 12-тата седмица от бременността. Те са открили съществени разлики между левия и десния сегмент на гръбначния мозък, които контролират движението на ръцете и краката.

Изследователите са стигнали до заключение, че асиметричната природа на гръбначния мозък може да се дължи на нещо, наречено епигенетика - до каква степен организмите са повлияни от промяна в тяхната генетична изразителност, отколкото от самите гени. Тези промени обикновено са предизвикани от взаимодействие с околната среда и могат да окажат ефект върху растежа на бебето. 

Защо левичарите се срещат толкова рядко?

 

Учените отдавна се опитват да отговорят на този въпрос.

През 2012 г. изследователи от Северозападния университет в Чикаго развиха математически модел, който изчисли, че процентът на левичари е резултат от човешката еволюция - нуждата от сътрудничество и конкуренция.

С други думи, въпреки че базовата причина може да е генетична, съществува и социален фактор, който обяснява защо процентът на левичарите е толкова нисък.

"Най-важният фактор за едно продуктивно общество е високото ниво на сътрудничество. При хората това резултира в по-голям брой десничари", обяснява Даниел Абрамс, асистент-професор в училището за приложни науки McCormick.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини