10 °C

"Ага" на Милко Лазаров с награда за най-добър филм на Филмовия фестивал в Сараево

Българският филм "Ага" на режисьора Милко Лазаров спечели наградата за най-добър филм на Филмовия фестивал в Сараево, съобщи регионалната телевизия Ен 1.

Филмът разказва за живота и любовта на двама души, които живеят изолирано в далечни ледени пустини, като при това таят истинска топлина и човещина в отношенията си. Двамата главни герои - Нанук и Седна, мечтаят да съберат семейството си отново. Когато здравето на Седна се влошава и тя умира, Нанук решава да изпълни последното й желание - да намери отдавна заминалата им дъщеря Aга, избрала живота в града и загърбила традициите.

Хърватинът Леон Лучев получи "Сърцето на Сараево", наградата за най-добър актьор за ролята си във филма от Сърбия "Тежест", който поставя въпроса за изправянето пред военните престъпления и последиците от тях.

"Това бе най-тежкият филм и най-тежката тема, с която съм се занимавал", каза Лучев на церемонията по награждаването снощи.

За най-добра актриса е обявена унгарката Софи Жамози за ролята си във филма "Един ден", в който играе 40-годишна жена, изгубена слред многобройните си семейни задължения.

За най-добър режисьор е призната Йона Уричару за румънския филм "Лимонада", а за най-добър документален филм хърватската творба "Сърбенка" на режисьора Небойша Слиепчевич.

На 24-ото издание на фестивала бяха представени 266 филма от 56 страни. Фестивалът бе посетен от над 100 000 души и около 2600 акредитирани гости.

Филмовият фестивал в Сараево, чието първо издание бе през 1995 г., е едно от най-големите културни събития на Балканите.
 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини