Император или цар лежи под гигантската пирамида до Пловдив. Преглед на печата

24 часа

Император или цар лежи под гигантската пирамида до Пловдив

Тази гробница ще се превърне в световна атракция, след като се разкрие напълно и експонира. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като разгледа разкопките на Малтепе - най-голямата могила на Балканите. Тя се намира на 20 км от Пловдив и вече в нея са разкрити 8 метра от южната стена на огромно гробно съоръжение.

"Няма такова в света, ако изключим египетските пирамиди. Най-високата гробница у нас е Поморийската, но тя е висока 5,5 метра. Други подобни гробници кули има в Рим и Палмир, но те стигат до 6 метра. А нашата е над 20 метра", обясни му археологът доц. Костадин Кисьов.

Труд

Петрова нива събра хиляди родолюбци

Съборът на Петрова нива и тази година събра родолюбци от цялата страна. Тържествена заря пред паметника започна традиционно в 20 часа в събота. Събитието се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев, който е сред гостите на събора. Тази година се честват 115 години от въстанието.

Тук са още вицепремиерът Валери Симеонов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на АБВ Румен Петков, евродепутатът Ангел Джамбазки, депутатът от ГЕРБ Диана Саватева.

Тракийци от цялата страна са пристигнали с автобуси, и развели националния флаг, търговци са разпънали сергии с всякакви стоки- от детски играчки до ножове, и естествено- кебапчета и бира.

Монитор

Министър Ангелкова: Стопаните на 10 морски плажа са застрашени от прекратяване на договорите

Сред нарушителите попадат още "Созопол-Буджака", където липсват спасители, медицинско обслужване и има допълнителна търговска площ извън одобрената от министъра на туризма схема, "Равда-Академика", "Равда ХТИ", "Равда НДК". На четири плажа от територията на община Бяла перманентно липсват спасители и има допълнителна търговска площ, стана ясно от думите й.

Министър Ангелкова припомни, че за плажа на Албена ведомството е наложило неустойка от 101 хил. лв. заради липса на спасители в началото на юни, но там се очаква да започне процедура за концесия, защото договорът изтича в края на годината. Въпреки това неустойката ще бъде наложена, категорична бе министърът.

Стандарт

Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ Белене може да е готова през октомври

В момента са в ход подготвителни действия, свързани с изготвянето на процедурата по избор на стратегически инвеститор. Това трябва да стане до края на октомври, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като участва в събранието по случай националното честване на Деня на миньора. "Дотогава трябва да предложим и структура на проекта", обяви тя. "Целта ни е, на базата на материалните и нематериалните активи, държавата да има участие в проекта, което ѝ осигурява блокираща квота", заяви министър Петкова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини