До 10г. затвор и глоба до 15 хиляди грозят мъжа, направил опит да подкупи полицай

Окръжна прокуратура-Смолян привлече като обвиняем 39-годишен мъж, направил опит да даде подкуп на полицай. Както по-рано СмолянБГвести съобщи, инцидентът е станал тази сутрин, когато двама братя били спрени за порверка от екип на пъолицията в Смолян.

 М.К. от доспатското село Любча  е направил опит да даде подкуп на полицейски служител. Той пътувал с брат си, когато на 21.08.2018 г., около 01.45 ч. в Смолян полицейски екип спира автомобила за проверка. Водачът се оказал пиян, а обвиняемият направил опит да даде 100лв подкуп, за да не му напишат акт. От прокуратурата уточняват, че целта е била да не се извърши действие по служба, на практика  да  преустанови извършващата се проверка за употреба на алкохол на водача. Макар и недовършен, опита се квалифицира като престъпление по чл.304а,предложение трето във вр. с чл.304, ал.1, във вр. с чл.18, ал.1 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че обвиняемият М.К. пътувал като пътник в лек автомобил „Фолксваген Поло“. При извършваща се проверка за алкохол на водача на автомобила – К.К., обвиняемият М. К. направил опит да даде подкупа като поставил две банкноти с номинал от 50 лева в джоба на панталона, с който бил облечен полицая, за да  не изпълни законовите си задължения и да не  състави на водача  Акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Полицейският служител не взел парите и незабавно уведомил разследващ полицай от ОД на МВР-Смолян.

Наказанието, което се предвижда за престъплението, за което е привлечен като обвиняемия М.К, е лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева. Спрямо водача на автомобила К.К. е образувано отделно досъдебно производство за управление на моторно превозно средство  след употреба на алкохол – престъпление по чл.343б, ал.1 от Наказателния кодекс.

СмолянБГвести

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини