Австралия с нов премиер

Управляващата партия в Австралия избра министъра на държавното съкровище Скот Морисън за следващ премиер на страната, съобщават АП, "Гардиън" и ДПА.

Морисън ще замени премиера Малкълм Търнбул, който се очаква да подаде оставка.

Днес управляващата Либерална партия проведе гласуване, довело до шестата промяна на премиерския пост за последните 11 г. С тази промяна се продължава ерата на изключителна политическа нестабилност.

През последните дни Австралия навлезе в политическа криза, след като членове на Либералната партия се обявиха против лидера Търнбул, който по-рано тази седмица спечели вот за лидерския пост. Въпреки това в редиците на партията беше организиран още един вот, който беше спечелен от Морисън.

Морисън получи 45 гласа, а бившият вътрешен министър Питър Дътън - 40. Дътън обяви, че ще подкрепи Морисън. Гласуването се проведе, след като 43 депутати се подписаха под петиция с искане за промяна на лидера. Търнбул поиска подписите да бъдат проверени, за да се докаже, че по-голямата част от правителството е изгубила доверие в него. Търнбул не участва на вота.

Морисън се присъедини към федералната политика през 2007 г.

От 2007 г. нито един австралийски премиер не е завършвал мандата си, като при четири случая лидерите на правителства бяха сваляни от собствените си партии, с което Канбера си спечели прозвището "тихоокеанската столица на превратите".

Вчера Търнбул заяви, че ако бъде свален от поста, незабавно ще напусне парламента, което означава, че всеки нов лидер ще трябва да участва на избори, за да си осигури мястото в Сидни. В момента водената от либералите коалиция има мнозинство в камарата само с един глас.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини