Има ли безопасна доза алкохол?

Дори минималните количества алкохол нанасят сериозна вреда на здравето и осезаемо повишават вероятността от преждевременна смърт, сърдечни заболявания, рак и нещастни случаи, твърдят експерти на ООН в статия, публикувана в реномираното научно списание “Лансет“.

„Събрахме значителен обем данни по този въпрос. Вече можем ясно да заявим, че негативните ефекти от алкохола изчезват само в случай, че изпитото количество е близко до нулата. Опроверган е митът, че една или две чашки алкохол са полезни за здравето“, твърди Емануела Гакиду от Вашингтонския университет. В последните десетилетия учените многократно доказваха наличието на връзка между консумацията на алкохол и развитието на рак и редица други заболявания.

От друга страна обаче, редица изследователи публикуваха данни от проучвания, които твърдяха обратното — умерената консумация на алкохол е по-полезна за човешкия организъм, отколкото е пълното въздържание.

Гакиду и нейните колеги, които работят под егидата на ООН, са извършили най-мащабната досега проверка и анализ на разнопосочните твърдения. Щателно са проучени изходните данни от почти 1 500 научни изследвания.

Според изчисленията на учените всяка година около три милиона души в целия свят намират смъртта си заради заболявания или инциденти, свързани с алкохола. Най-засегнати са мъжете на възраст между 16 и 49 години.

Лидери по алкохолна смъртност са държави в Африка и бившия СССР. Първо място в негативната класация заема Лесото, където на 100 хиляди души жертвите на спиртните напитки са 140. На второ място е Русия, на трето Централноафриканската република, а на четвърто Украйна. Следващите позиции се заема от Латвия, Литва, Казахстан и Беларус

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини