Започват масови проверки на пунктовете за зареждане на газови бутилки

Масирани проверки на станциите и пълнячните пунктове за зареждане на газови бутилки стартира Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Акцията по регионите е заради зачестилите случаи на инциденти, обясняват от Агенцията.

Засилен ще е и контролът в търговската мрежа, за да се гарантира на потребителите, че предлаганите продукти отговарят на всички изискания за безопасна експлоатация.

Анализите на причините за инцидентите с газови бутилки показват, че значителен брой от тях се случват в следствие на неправилно пълнене, както и използване на продукти, които са били закупени и се използват повече от десет години без да бъдат проверявани регулярно от компетентните лица.

Държавната агенция предупреждават, че пълненето на бутилки до най-близката газстанция или бензиностанция може да бъде много опасно. По-голяма гаранция за безопасност има при пълнене на определените пунктове за това. Само там специалисти правят допълнителен външен преглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му, в зависимост от неговото състояние. Освен това всяко пълнене на бутилката на пълначна станция се отбелязва в специален дневник, в който се вписва и номера на бутилката и срока на годността ѝ. Периодично се проверява и вентила на бутилката с пенообразуващо веществото, за да предотврати пропускане или изтичане на газ.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор напомнят, че тези обекти са под регулярен техен надзор.

Според данните от началото на 2018 г. до този момент инспекторите на агенция са извършили 148 проверки в страната, при които са засечени 14 нарушения. Сред най-честите сред тях са: липса на извършен годишен преглед и липсва на водене на дневник на проверените бутилки, в който се записва фабричният номер на съоръжението под налягане, вместимостта на бутилката и теглото на напълнения газ. За констатираните нередности инспекторите на ДАМТН са съставили 14 акта за установяване на административно нарушение.

Инспекторите на ДАМТН извършват регулярни проверки и на газови бутилки за втечнен въглеводороден газ, пуснати в търговската мрежа, които се транспортират. От началото на годината инспекциите са обхванали общо 324 различни марки и модели газови бутилки, като при 14 от тях са открити несъответствия. При един продукт е установена липса на задължителната маркировка за съответствие π и сертификата за съответствие, който задължително трябва да придружава бутилката. При останалите 13 продукта липсват допълнителни маркировки, изискуеми от приложимия европейски стандарт.

Предстои ДАМТН да подложи на допълнителни изпитания в лаборатория продуктите, при които са констатирани несъответствия с приложимите европейски изисквания, както и проверки на трите производителя, чийто продукти се разпространяват в търговската мрежа. През тази година са унищожени 91 бутилки, при които са засечени отклонения от стандартите.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини