Майкъл Джексън: завинаги на сцената. Поп идолът днес трябваше да навърши 60 години

Той остана завинаги на сцената, а днес трябваше да навърши 60-години. Кралят на музиката- Майкъл Джексън: себеотдаване, вдъхновение и цяла ера в поп културата.

Майкъл Джоузеф Джексън се ражда на 29 август през 1958 година в град Гери, щата Индиана. В семейството стоманолеяр той е седмото от общо 9 деца. Баща им ги подтиква да пеят от малки и така се стига до сформирането на „The Jackson Brothers“, която първоначално е съставена от трима от братята Джексън: Джаки, Тито и Джърмейн.

С присъедниняването Майкъл и Марлън през 1964 г. групата се преименува на „The Jackson 5“. Само четири години по-късно момчетата подписват първия си договор с Motown Records и записват първите си песни. Бързо идва зашеметяващият успех, които ги изстрелва до номер едно в класациите на Billboard Hot 100. Занизват се славни години, а 7-годишният Майкъл, когото наричат Джако, става солист на състава и по-късно започва да пише много от хитовете на групата.

На 11 години той вече е звезда, а на 20 решава да започне соло кариера. През 1979 година издава първият си соло албум „Off the wall”, от който се продават зашеметяващите 20 милиона копия.

Албумът му „Thriller” от 1982 г. му носи 8 награди „Грами” и държи първите места в музикалните класации в продължение на почти година.

Всички, които го познават от близо, казват за него, че е изключително трудолюбив и педантичен в работата си. Изисква много от екипите, с които работи, но самият той също е умопомръчителен работохолик.

Майкъл Джексън въвежда в музикалната индустрия  short films /клиповете-истории/, каквито са неговите Thriller, Bad, Remember the Time.

Запазената му марка на сцената са т. нар. лунна походка, блестящата ръкавица, черните обувки, комбинирани с бели изпънати над глезена чорапи и тесният панталон с дължина до коколчето. В по-късния период, когато Майкъл Джексън има вече много пластични интервенции на лицето -и маската, която носи през последните години от живота си. Имението Невърленд е също емблематично при споменаването на името на Краля на попа, който дава милиони долари за благотворителност и бедните деца по целия свят. Майкъл често носи черна лента за ръка, за да напомня на хората за страданията на децата по света. През 2000 година той влиза в книгата на Гинес за най-много благотворителни дейности, направени от поп звезда.

Последното десетилетие от живота му обаче е белязано от скандали и терзания. През 90-те години на миналия век Майкъл Джексън минава през стреса на шумотевицата по обвиненията за сексуално посегателство срещу 13-годишно момче. По-късно е оправдан, но съмненията остават завинаги заради факта, че до дело не се стига, той сключва извънсъдебно споразумение със семейството на момчето за 23 милиона долара. Осем години след смъртта му 18 -годишната дъщеря на Майкъл Джексън  Парис Джексън  отхвърли тези обивнения в първото си интервю за  „Ролинг Стоун". „Представете си как баща ви плаче пред вас, като говори, че светът го ненавижда заради негови простъпки, които той не е извършил. За мен именно това има значение", заяви тя.

По времето на стреса около историята с обвиненията в педофилия Майкъл започва да взима болкоуспокояващи, към които се пристрастява, а те значително влошава здравето му.

През юли 2009 г. в Англия е планирано турне с 50 негови концерта, за които билетите са разпродадени. Майкъл Джаксън умира само седмици преди началото на турнето, на 25 юни 2009 г., на 50-годишна възраст, от свръхдоза пропофол в комбинация със седативи. Личният му лекар д-р Конрад Мъри е признат за виновен в непредумишлено убийство и осъден на четири години затвор.

Въпреки това и до ден днешен около смъртта му има много мистерии. 

И това са част от най-популярните факти за един от най-великите изпълнители от световния шоубизнес на всички времена. Има обаче и любопитни щрихи, които са останали по-далеч от масовото полезрение. Като тази, например, че Майкъл Джексън и измисля и патентова специални ботуши, които позволяват на онзи, който ги носи, да се движи изключително леко, сякаш не го лови гравитацията.

Любопитно е и, че замалко не купува компанията "Marvel", за да бъде Спайдърмен. Той вярвал, че това е единственият начин мечтата му да се сбъдне, защото страшно много е искал ролята.

Други малко популярни факти за краля на попа са: че има издадена книга с поеми, озаглавена "Dansing the dream", че юбимият рисуван персонаж е бил Пинокио, Майкъл е притежавал правата върху химна на Южна Каролина.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини