Драстично по-високи данъци за собствениците на стари коли

Драстично по-високи данъци за собствениците на стари коли. Това предвижда предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на автомобилите.

Не е тайна, че България е сред автоморгите на Европа и огромна част от колите, които се движат по пътищата ни са над 15-20 години.

Регистрираните у нас превозни средства са над 3,6 милиона. От тези до 5 години са едва 168 000. А колите над 20 г. – 1,5 милиона.

Идеята на финансовото министерство е за старите автомобили данъците значително да се повишат, а за новите – да тръгнат надолу. С новите правила данъците ще зависят не само от мощността и възрастта на колите, но и от тяхната екологичната категория.

Сметките показват, че за коли на възраст над 20 години данъкът може да скочи и с над 50 %. Така за кола с мощност 100 конски сили данъкът да скочи от 110 на 170 лв.

Колкото колата по-малко замърсява, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има. Така за коли с екостандарт Евро 4 – това са коли, произведени след 2006 г., той може да падне с 20 %, а за най-новите – с Евро 6 – с до 60 %.

„Асоциация вносители на автомобили в България отдавна алармира, че тази ставка трябва да се обърне. Не е нормално един автомобил над 20 години да се регистрира в България. Хората са бедни, нямат пари за нови автомобили. Но това ще спомогне за изчистване на предблоковите пространства”, заяви Любомир Доросиев, Асоциация вносители на автомобили в България.

„Аз също подкрепям, че старите автомобили трябва да плащат по-високи данъци. Но когато става въпрос за данък от 14 или 17 лева, дори да го вдигнат 100 пъти, това е няколко кутии цигари, което не е сериозно”, заяви автоекспертът и бивш състезател Румен Дунев.

Повече гледайте във видеото

Източник: novanews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ге
    Георги
    62 -1
    10:35, 4 сеп 2018
    И аз искам да карам нова кола, но с тези заплати нямам възможност да си купя такава. Богатите ще стават по-богати, а бедните по-бедни.
  • 2
    Ba
    bahmamamu
    36 0
    13:25, 4 сеп 2018
    Айде ГРОБ се закопаха тотално.Най вероятно скапаха изборите защото и нинджите от Република карат стари коли.Ще помоля само интелигентния министър с калкулаторчето да сметне кога при средна заплата в Хасково 500кирливи лева ще можем да си позволим да си купим нова кола да речем от 12-14000 лева
  • 3
    Ми
    Минчо
    25 0
    13:55, 4 сеп 2018
    "Грижата" за замърсяването на въздуха е както всяка друга "грижа" - фалшива! Целта е вдигането на данъците най-лесно е чрез най-масовата категория - колите 15 и нагоре години! Там ще има най-много приходи! Нищо, че това са най-бедните, на кого му пука? Затъваща икономика и нарастващи данъци, такси, глоби... С тия аборигенски заплати и надевропейски цени как даси купиш по-нова кола? Заем? А кота го изплащаш какво ще ядеш и ако те уволнят????
  • 4
    Ду
    Дуню Мунев
    13 0
    14:29, 4 сеп 2018
    Абе тоя Дунев ли е Мунев ли е има ли си понятие колко лв е данъка?Аз за 70кс плащам 65лв-къде ги видя тия 17лв?И аз дето карам на газ или той с неговия миризлив дизел замърсява повече?Освен това какво общо имат колите в предблоковите пространства?Ако има впредвид зарязаните коли-има си начин да се изчистят.Да влезе Енвер Ходжа!!!По негово време в Албания не е имало частни коли.ИДИОТИ!!!
    • Шо
      шофьор
      3 -7
      15:16, 4 сеп 2018
      Интересно, колко по-богати са в Албания, като наск... Виж коментара
    • Ду
      Дуню Мунев
      11 0
      15:27, 4 сеп 2018
      Май там,май не знам къде:)))Ами най-вероятно е в Румъния,обаче те си карат Дачийките на лизинг и могат да си го позволят.А има огромна разлика между ограничаване на вноса и вдигане в пъти на данъка.Ако тези които не могат да си позволят да имат кола с тоя данък,ще се наложи да се вдигнат и на новите коли.Като се погледнат цифрите и става ясно за каква сума иде реч:)Между другото от доста години периодично търговците на нови коли опитват този номер и не им се получава.Не знам за тия 168000,ама тия 1.5 милиона свалят правителства:)А ако се прочете внимателно как данък 16-17лв можел да се вдигне 100пъти и това били няколко кутии цигари,разбираш с какви идиоти имаш работа:)
  • 5
    Ре
    Реалист
    6 -1
    19:19, 4 сеп 2018
    Няма спор. Най-бедни сме в Европа. Но... На паркинга пред нашия вход с 16 апартамента има двайсет и един автомобила. Една трета от семействата са с две коли. Не може ли вместо две таратайки за по три, четири, хиляди лева да си купят една по сносна кола.
    По интересен е въпроса до кога автомобил със сто конски сили ще се води луксозен. Преди двайсет, трийсет години да. Но сега ? Ровърче, хиляда и триста кубика, три врати, малолитражка, но сто и три коня. Данъка като за луксозен автомобил - близо двеста лева.
  • 6
    Значи за 20 години конете не са умрели и пак ги броим 100, колкото са били като млади? Алчната герберастка чума цака само беднотията, която и без това едва свързва двата края.
  • 7
    24
    24160
    0 0
    09:49, 11 сеп 2018
    Тия с новите коли (чисто новите по-точно) кво са ревнали, че плащат високи данъци, като колите им са регистрирани като товарни, и данъка им и 10-15 лв. Направо така си идват от КАТ. Ходите у данъчното да ви ги покажат.
Последни новини