Повече от 4000 учители се пенсионират през тази година

Недостигът на преподаватели по някои специалности се компенсира с пенсионери, с неправоспособни учители или в образованието влизат учители, които остават такива за година или даже за по-малко. Това се казва в позиция на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

От там отбелязват, че през 2018 г. ще се пенсионират над 4000 учители, а желанието на младите по възраст учители не се е променило спрямо миналата година и е рамките на 1 процент от общия брой на учителите.

От синдиката отбелязват положителното усилие на правителството и на МОН, в лицето на министър Красимир Вълчев, за увеличение на учителските заплати, но посочват, че "дори и при 2000 лева учителска заплата, това няма да доведе до привличане на най-добрите учители и да ги задържи в образователните институции, ако не се преодолеят косвените причини за отблъскване от професията". Без промяна на комуникациите с родителите, с обществените институции, без помощта на правителството в борбата с глобалните проблеми, професията на учителя няма да се възроди, е мнението на синдиката.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ба
    Баш ТОШО
    4 -1
    00:55, 9 сеп 2018
    Айде де.... направете 2000лв заплатите !? Да видим имали учители, нямали ?
  • 2
    Ра
    рамбо
    8 0
    09:11, 9 сеп 2018
    Не говорете и не пишете напразно! Те не само през тази година се пенсионират.И преди години има доста пенсионирани учители,които работят и продължават да работят. Аз познавам доста млади учители и не чак толкова/ хора с над 10 години трудов стаж/,които работят като шивачки,магазинерки и сервитьорки. На тези хора им овръзна да кандидатстват на свободните учителски места,а директорите да вземат пенсионерите,/та понякога дори и по заместване/,но не да назначават теди хора. Системата ви е сбъркана,господа и госпожи! Нито министерството се интересува от кадрите си,нито РУО на-малко пък кветствата и ресорните управници в общините. И забележете,че това е само в Хасково. Да вземем най-близкия град - Димитровград. Там средят кадрите си,освобождават пенсионерите и младите кадри са насочени на свободните учителски места.
    • Та
      Таня
      6 0
      12:17, 10 сеп 2018
      Абсолютно подкрепям мнението. Няма никакъв 'глад за учители', има само глад за работни места за учители в Хасково.За 1 възпитателско място кандидатстват над 30 души, а Шуробаджанащината се задейства много преди да се обяви мястото. След приети документи не се прави интервю , назначават си когото и както поискат. Не се признава нито стаж в чужбина по специалността, нито образование. Пълна скръб!!! Да спрат да пишат поне глупостите си. Имало свободни места...да ама друг път!

Случаен виц

Последни новини