Дупката в МКС е пробита умишлено, показва руското разследване

    Вътрешна комисия на ракетната компания „Енергия” разследва ситуацията с появата на дупка в космическия кораб "Союз-09 MS", а на космонавтите в Международната космическа станция е възложено да съберат доказателства за случая, съобщава РИА Новости, позовавайки се на свои източници в космическата индустрия.

    Наскоро ви разказахме за небивал инцидент в МКС, при който бе намерена дупка, направена от човешка ръка със свредло в корпуса на космическата станция. Не на шега бяха разтревожени астронавтите на станцията, за които това означаваше, че въздухът от космическото им  местообитание може буквално да излети за 18 дена, ако нищо не се предприеме. 

    Разтревожени и решителни да намерят виновника са и ръководителите от руската космическа индустрия.

    Комисията смята, че някой нарочно е организирал изтичането на въздуха.

    "Комисия квалифицира случая като преднамерени действия на неизвестни лица", уточнява източник от агенцията.

    Тази формулировка се основава на факта, че вътре в  "Союз" не са предвидени действия за пробиване на корпуса с дебелина 2 милиметра и ако някой използва свердло, това е направено умишлено.

    По-рано друг източник съобщи, че комисията е проучила документите от производството, но не е намерила никаква информация за каквото и да било работа в кораба, което би могло да причини появата на дупката. Във връзка с това се разглеждат две основни версии на инцидента. Или специалистът е искал да извърши някаква работа на кораба, който не е предвидена в проектантската документация, а неговият шеф, който трябва да го контролира, е имал тайно споразумение с него да не записва в журнала нищо за това. Или някой е проникнал сам специално в кораба.

    "Проверяват се списъците на уволнените служители на корпорацията за периода, когато е бил изграждан корабът и преди да бъде изпратен на Байконур, проверяват се обстоятелствата, при които всеки един е уволнен", коментира източникът на РИА Новости.

    Сега от космонавтите се изисква да съберат доказателства, които биха помогнали в разследването на експерти на Земята, но тази инструкция не е широко оповестена, съобщава източникът.

    "Ако снимките и видео материалите, както и измерванията, направени в деня на откриването на отвора, вече са изпратени на Земята, сега е възложено да се вземат проби от лепилото, с което е залепена тъканта, покриваща и скриваща пробитата алуминиева стена на кораба, да намерят други следи, например стружки, останали от пробиването", коментира източникът от агенцията.

    Както вече ви съобщихме, преди около 2 седмици астронавтите на борда на Международната космическа станция се събудиха от тревожната новина от Центъра за управление на полетите, че някъде на борда на МКС има скрито изтичане на налягането, което позволява бавно въздухът да излиза от станция в космоса,

    Дупката, видимо направена отвътре е в руския отсек и засега положението е овладяно с подръчни средства от космонавтите.

    "Това е въпрос на чест за ракетното конструкторско бюро „Енергия“ и Космическата корпорация да открие отговорния за това, да разбере дали това е случаен дефект или умишлена повреда и къде е направено - на Земята или в космоса", заяви тогава Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос..

    Източник: offnews.bg

    Коментари в сайта

    Последни новини