Американски технологични компании с последен опит да спрат митата върху китайския внос

Четири от най-големите американски технологични компании са изпратили общо писмо до търговския представител на страната Робърт Лайтизър с молба да бъдат защитени от третия кръг мита на президента Доналд Тръмп срещу вноса от Китай на стойност 200 млрд. долара. Cisco, Dell, Hewlett Packard Enterprise и Juniper Networks изразяват тревогата си, че митата над китайско мрежово оборудване директно и диспропорционално ще навредят на собствените им бизнеси и на американската икономика, пише Financial Times.

Момент на отчаяние

Според компаниите, ако мита от 10-25% влязат в сила върху китайско мрежово оборудване, това ще навреди на американските икономически интереси. До този момент повечето компании от Силициевата долина избягваха да се изказват директно за търговската война с Китай. Четирите гиганта изтъкват, че техните компании, клиенти и потребители ще страдат диспропорционално от повишените поради митата разходи.

В писмото също така се казва, че митата ще се отразят най-вече на американските потребители и ще забавят развитието на американската интернет и облачна инфраструктура, тъй като многобройни ключови хардуерни части са засегнати от митата. Загубата на работни места и пазарна стойност ще направи американските технологични компании по-малко конкурентоспособни спрямо китайските им съперници - обратното на зададената цел на серията политики.

Засегнатите играчи

Призивът на четирите компании дойде в петък - последния ден от консултативния период на поредна серия мита върху китайски технологични стоки на стойност от 200 млрд. долара. Стоките, засегнати от новата политика, са ключови не само за Cisco, Dell, HP Enterprise и Juniper, но и за Facebook, Microsoft, Amazon и Google, които в момента се наслаждават на бум на пазарните си капитализации, докато се състезават в създаването на облачни платформи. По-скъп хардуер би засегнал дългосрочно всеки от тези ключови за американската икономика интереси повече, отколкото ще навреди на самите производители на хардуера в Китай.

С различни визии от какво се нуждае бизнесът

В четвъртък проучване на Американския институт на сертифицираните публични счетоводители показа покачваща се тревога сред американската бизнес общност заради ескалиращата търговска война с Китай. Само 4% от запитаните са заявили, че по някакъв начин ще се облагодетелстват от митата, докато 49% очакват някаква форма на загуби.

Въпреки това търговският представител Робърт Лайтизър отстоява политиката на Тръмп за митата и твърди, че те са начин да се постигне повишен просперитет, както и че застъпването за американския бизнес чрез чуждестранни мита е традиционна консервативна политика. Смята се, че настроеният протекционистки Лайтизър, който търпи непрекъснати критики и от двете страни в Конгреса, има пълното доверие на президента Тръмп.

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини