Лили Караславова: Участието ми в Международния фестивал на руския език е хоризонт

Изображение 1 от 3

    Лиляна Делян Караславова разказа за завоюваното от нея трето място на провелото се в Москва състезание за ученици, които изучават руски език. Тя е ученичка в 10. клас на СУ „Златаров“, профил чужди езици и изучава езика на Пушкин с помощта на опитния преподавател Радка Муратева. На финалният етап от състезанието Лили беше придружавана от учителката си, по руски език Радка Муратева. Успехът ѝ идва в конкуренция с над 5000 ученици от цял свят.



     

    Как точно се казва състезанието?

    Състезанието се нарича “Ежегоден международен фестивал на руския език” организиран и провеждан от Московски център за качество на образованието, съгласно указ на президента на Руската Федерация. Финалът тази година се проведе от 29 август до 01 септември в Москва.

    Как научи за него?

    Преподавателката ни по руски език г-жа Радка Муратева ни възложи да се подготвим, регистрираме и изпратим свои записи за участие. Други мои съученици също изпратиха свои записи.

    Кой ти помогна да кандидатстваш?

    Регистрирах се сама в сайта на Московски център за качество на образованието, като попълних регистрационния формуляр. Ползвах готов запис от мое участие с групата за руски песни “Ивушка” към НЧ “Св.Св.Кирил и Методий” на песента "Желаю" на Елена Ваенга.
    Г-жа Елена Тенева обработи и изчисти аудио звука. Предполагам, че автентичните руски носии и инструменти на музикантите и изпълнителите на “Ивушка” зад гърба ми са спечелили журито и участието ми на финалите.

    Как избра песента за финала?

    По регламент на състезанието трябваше да участваме с песни за Русия различни от тези, които сме изпратили за задочния кръг. Песента за участието ми на финала в Москва беше "Россия" на Карина Евн и я избрах сама. Г-жа Тенева ми помогна за вокалното изпълнение, а ръководителят на “Ивушка” г-жа Наталия Георгиева за сценичното поведение и произношение.

    Кой ти помогна за записа?

    За участието на финала записахме и обработихме синбек на песента с г-жа Елена Тенева. Имаше определени изисквания на организаторите, които тя изпълни технически.

    Искаш ли да благодариш на някого?

    Разбира се. Г-жа Муратева ме информира за конкурса. Тя направи факт и участието ми на финала, като пое цялата организация и комуникация за пътуването. Беше непрекъснато с мен и ме подкрепяше и окуражаваше. Г-жа Елена Тенева ми помогна за синбеците и пеенето. Г-жа Наталия Георгиева ме обучава и напътства от 6 годишна. Тя и участниците в “Ивушка” ме въведоха в музиката и ме изградиха като солист и изпълнител. С костюм от групата участвах и на финалния конкурс. Г-жа Миглена Стоева е педагогът ми в училище, който също ми помага. Тя ме е готвила и придружавала на други конкурси в България. Благодаря на Атанаска Велчева и “Бендида 66”, които ми предоставиха българска носия. От тях бяха и оригиналните български тениски и шалчета, с които пътувахме, и други материали, които обменихме с участниците и организаторите. БЛАГОДОРЯ ВИ!

    Какво е за теб това участие?

    Хоризонт.

    А успехът?

    Визитка и опит.

    Разкажи как протече,имаше ли съпътстваща програма?

    Много стегнато и натоварено. Имахме програма, която организаторите ни предоставиха предварително. Освен мастеркласовете, репетициите и самото участие, организаторите се бяха погрижили и за развлечения. Направихме обиколка на Червения площад и в Парк "Зарядье" с атракцион “Полет над Москва”. Посетихме и цирк “Никулина”. Запознах се с ученици от цял свят. Беше завладяващо и уникално.

    Има ли място руският език в твоето бъдеще?

    Все още нямам конкретна визия за бъдещето си. За сега съм се съсредоточила в учебния процес и извънкласните занимания. Имам още три години до завършване на средно образование. Обичам езиците. Не изключвам нищо от това, което мога като вариант.

    Пропуснах ли нещо,за което не съм питала?

    Семейството. То ми дава крила и опора. Родителите ми ме подкрепят във всичко, което върша. Уважават мнението ми и ме насърчават към самостоятелност. Баба ми и дядо ми ме приобщават към самодейния живот и читалищните изяви в града, страната и чужбина. Благодарение на тях имам богат опит и широк мироглед.  

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини