1 милион долара, ако се докаже, че Алцхаймер е инфекциозна болест

Доминантната теория относно причините за болестта на Алцхаймер допуска, че състоянието е следствие от натрупването на бета-амилоидни плаки в мозъка на пациентите, както и от усукването на влакна от друг протеин, познат като тау. Учените не знаят точно каква роля играят плаките и усукванията в болестта на Алцхаймер, но повечето експерти смятат, че блокират комуникацията между нервните клетки и не позволяват на невроните да оцелеят.

През последните 20 години започва да набира скорост друга теория, а именно, че болестта на Алцхаймер може да е следствие от действието на инфекциозен агент. Понастоящем теорията бива силно защитавана от д-р Лесли Норинс, който предлага 1 милион долара на онези изследователи, които ще успеят да предоставят достатъчно добри свидетелства, доказващи я.

В момента д-р Норинс, който е получил научната си степен в Duke University Medical School, а доктората си по имунология - в University of Melbourne в Австралия, работи като издател и редактор на медицински текстове. Преди да се заеме с публицистика, той прекарва седем години, работейки като лаборант в Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. В момента д-р Норинс се явява основател и президент на Alzheimer’s Germ Quest, Inc – корпорация, създадена през 2017 г., чиято цел е да "ускори изследването на възможните инфекциозни причини за болестта на Алцхаймер".

Един от примерите, оправдаващи патоса на д-р Норинс, е публикуваното по-рано тази година изследване в Neuron, което свързва молекулни, клинични и невропатологични признаци около болестта на Алцхаймер с вирусна активност (по-конкретно, с херпесен вирус). Авторите подчертават, че не откриват пряка причинно-следствена връзка между невродегенеративното състояние и вируса, но показват, че вирусите са способни да стартират имунен отговор, който да увеличи натрупването на амилоиден протеин.

В отговор на публикацията, Кейт Фарго от Асоциацията по Алцхаймер в САЩ отбелязва, че е нужна още много работа, за да се докаже връзката между херпесните вируси и болестта. Въпреки това, допълва Фарго, ако тази връзка се потвърди и приеме от медицинската общност, това ще даде основания за разработване на нови антивирусни или имунни терапии за лечение и превенция на болестта (например, ваксини). Той също така е положителен, че Асоциацията приветства новите идеи.

Но въпреки че наградата на Норинс звучи мотивиращо, тя е просто капка в морето в сравнение с милиардите, които Националният институт по здравеопазване отделя за изследването на амилоидните фактори и тау-протеините.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини