Националното сдружение на кметовете на кметства проведе среща в Асеновград

Кметовете на селата и кметските наместници настояват пред държавата за законодателни промени в сферата на местното самоуправление и бюджетиране. 

Националното сдружение на кметовете на кметства проведе среща вчера в сградата на Община Асеновград, която е част от националната им обиколка из страната. Целта на тези срещи, както разясни председателят на НСКК Румен Стоянов, кмет на Калофер, е да се систематизират проблемите на кметовете по селата. От проведените срещи досега се отличава основният проблем – самостоятелни бюджети на малките населени места, или по- скоро липсата на такива. Затова от НСКК настояват пред държавата за законодателни промени в бюджетирането на малките населени места, които да гарантират на селските кметове определени средства, с които те да извършват нужните за всяко населено място дейности. 

Според Румен Стоянов към този момент изпълнението на финансови ангажименти към селата се извършват на основата на личните взаимоотношения на селските кметове с общинските кметове. По думите му, исканите от тях промени са начинът да има сигурни инвестиции по селата, с които да се подобри качеството на живот, да се задържат младите хора, да се намали обезлюдяването. 

Домакин на днешната среща бе зам.-кметът на Асеновград Мария Вълканова. Присъстваха над 30 кметове на села от общините в София област, Садово, Първомай, Калояново, Ракитово, Братя Даскалови и Асеновград.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини