Връчиха Шнобеловите награди 2018

Десет научни екипа са удостоени с Шнобелова награда, всяка в размер на 10 трилиона зимбабвийски долара.

Научен колектив с ръководител Джеймс Коул из Университета в Брайтън победи в категория "Хранене" с изследването си на човекоядството през палеолита. Те установяват, че храната по онова време не е била толкова питателна и богата на витамини, колкото обичайната за съвременния човек.

Трима изследователи си поделят награду за химия за работата си, която доказва, отличните качества на човешката слюнка за почистване на мръсни повърхности. 

В категотия "Биология" триумфират шведски учени, които доказват, че хората могат без усилие да определят, че във виното е плувала муха, тъй като вкусът му става горчив.

В областта на медицинското образование премията се дава  на японския изследовател Акира Хориучи за статията му относно извършването на колоноскопия в седнало положение. 

В номинациите за репродуктивна медицина наградата получава група учени за изследването си на "детумесценцията на пениса с помощта на пощенски марки". Изследователите установили, че мъже с психогенна импотентност имат добра ерекция по време на сън, за разлика от тези с органична импотентност. 

Учени от Мичиганския университет са отличени в категорията "Медицина". Те изследвали изкарването на камъни от бъбреците при спускане с влакче на ужасите. Оказва се, че това помагало при 70 на сто от случаите. 

Наградата за антропология е отново в ръжцете на шведски учени, които доказали, че хората по-често копират поведението на шимпанзетата, отколкото самите маймуни.

Канадски изследователи получават премията за икономика. Те иследвали какви са дрезултатите, когато на служителите се даде кукла вуду на шефа им. Издевателствата с нея носят колосално удовлетворение и връщат чувството за справедливост.

Екип с ръководител Теа Блеклер изследвал защо мъжете изучават инструкциите по-често от жените, а младите хора въобще не ги ползват. Това им носи Шнобеловата премия за литература.

Шнобелова награда за мир получават учените, които изследвали псувните на участниците в пътното движение. Те установяват, че агресивното поведение зад волана е свързано с личните характеристики на човека, нивото на стрес и умората. Изследването е било проведено в Испания.

Шнобеловите награди се връчват за 28-и път. Те се присъждат за най-странните научни постижения, които могат да накарат хората първо да се замислят, после да се посмеят, или в обратния ред - първо да се разсмеят, после да мислят. През 2017 година, например, едно от най-сладките изследвания бе на френски учен, който доказа, че котките всъщност са течност.

Коментари в сайта

Последни новини