Протест срещу действията на българската полиция и ареста на разследващите журналисти

Протест срещу действията на българската полиция и ареста на разследващите журналисти Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" и румънския му колега Атила Бирo от Rise project се организира във фейсбук.

Акцията е насрочена за понеделник от 18 часа пред Министерски съвет.

Часове след обявяването на инициативата стотици хора вече са потвърдили присъствие на събитието.

Абсурдният арест по сигнал на самите журналисти за унищожаване на корупционни документи, не попадна в обедните новинарски емисии на трите водещи национални телевизии - БНТ, бТВ и Нова. Това провокира журналиста Владимир Береану да сподели следното в социалната мрежа:

"Гледах обедните новини по БНТ, Би Ти Ви и Нова ТВ. Тези "водещи" медии не са чували за ареста на Димитър Стоянов /журналист Биволъ/ и Атила Биро / известен румънски журналист, RISE Project/ тази нощ близо до Перник. Журналистите са освободени в 5.00 часа сутринта след намеса на румънски дипломат в София. Двамата са били държани 2 часа с белезници. Те са разследвали корупционния скандал ДжиПиГейт за кражба на еврофондове във връзка с така нареченото "електронно правителство" /за този скандал, гореспоменатите медии, също не са чували/. Гледах и обедните новинарски емисии на 3-те водещи румънски телевизии. Там всичко това е водеща новина. Заключенията оставям на Вас."

"С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние самите подадохме". Това каза журналистът от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ на БНР.

Стоянов и румънският му колега Атила Биро, както и един адвокат, тази нощ са били отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали журналистическо разследване.

Според Стоянов, на двамата журналисти не е било позволено да се обадят по телефон по време на задържането им:

„Получих информация, че след публикуването на статията за #ДжиПиГейт от офисите на фирмата започва целенасочено изнасяне на техника и документи, което е предполагаемо унищожаване на доказателства. Успяхме да проследим трасето на документите и разбрахме, че те се унищожават в района на Радомир и с наш колега, румънски партньор Атила Бирo, тръгнахме да валидираме това унищожаване. Респективно, за да има законова стойност работата, която вършим, подадохме сигнал и към МВР, че се унищожават предполагаеми доказателства за много тежка корупция и за злоупотребени с европейски фондове. В момента, в който успяхме да локализираме мястото, където намерихме изгорени документи, свързани с европейски фондове, се появи полицейски патрул, накараха ни да легнем на земята, да си сложим ръцете на гърба, сложиха ни белезници. Обяснихме, че ние сме журналисти и не сме извършители на нищо нередно, но около час прекарахме с белезници, после около още 3 часа бяхме задържани, но все пак не свалиха белезниците, въпреки че имаше яснота кои сме, какви сме и какво правим там. Всеки от нас имаше журналистическа карта, колегата също, имахме лични карти, валидни документи, но въпреки това не получихме право на телефонно обаждане и екипите, с които работим бяха много разтревожени. Когато се разследва корупция на високо ниво, това не е безопасно“.

Стоянов е категоричен, че много от горящите документи все пак са били спасени от полицаите:

„Нашата информация беше, че тези документи се изнасят от офисите на "Джи Пи груп", товарят се на автомобили, карат се в района на Радомир и се изгарят. Ние намерихме и документи, нарязани на шрайдер, в чували. Всичко сочи в посока унищожаване на доказателства“.

Журналистът обясни и защо с тях е имало адвокат:

„Помолихме го да използваме неговата кола, за да се опитаме да намерим мястото, където се изгарят тези документи". Адвокатът също е с протокол за задържане.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    принцесата от Монако
    1 0
    13:32, 15 сеп 2018
    И защо с кола на адвокат,а не на тракторист!!!Защото са знаели какво правят!
Последни новини