Звън на чанове в Историческия музей в Смолян за инициативата "Камбанен звън в цяла Европа"

За 20 – ти пореден път през 2018г се провеждат Европейските дни на наследството, в които в всяка година през септември се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент. През 2018 те са и кулминация на честванията на Европейската година на културното наследство.

Регионалният историчес „Стою Шишков“ – Смолян, в партньорство с Община Смолян и клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, организират разнообразни инициативи в периода 21 - 30 септември.

По повод световния ден на мира - 21 септември, РИМ „Стою Шишков“ – Смолян се присъединява към инициативата „Нека първият им звън изрече думата „мир“ – Камбанен звън из цяла Европа“, организирана от Федерална република Германия. От 19.00 до 19.15 часа българско време, камбани във всички европейски страни да забият в чест на културното наследство. В музейните зали ще звучат магичните звуци на родопските чанове.

От 16.00 часа на 21 септември в изложбените зали на РИМ „Стою Шишков“ - Смолян ще бъде открита временната изложба „Родопски чанове и тюмбелеци“ с подбрани експонати от фондовете на музея.

23 септември 2018 г. е ден на „Отворени врати“ за безплатни посещения на постоянната експозиция „Културно–историческото богатство на Родопите от древността до наши дни“ на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян и временните изложби.

Във връзка с 10 години от учредяването на клуб приятели на музея на 25 септември 2018 г. от 16.00 часа в залите на музея ще се организира празник на сдружението. На събитието ще бъде представена презентация и дарителската акция, отправена към членовете на клуба - даряване на музея на ръчно изработени от тях арт продукти под мотото „Изкуството да споделяш!“

Европейските дни на наследството е широко европейско движение, което се осъществява под постоянното мото: ”Европа, общо наследство” и е съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз. За 2018 г. инициативите се провеждат под мотото „Културното наследство - изкуството да споделяш“.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини