Москва: Руският Ил-20 е свален от сирийската армия по вина на Израел

Руският самолет Ил-20 е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана по вина на Израел, тъй като самолетът е бил на пътя на израелски изтребители Ф-16.

Това съобщи Министерството на отбраната на Русия, цитирано от ТАСС и РИА Новости.

Уточнява се, че Ил-20 е бил свален от зенитно-ракетен комплекс С-200.

Русия разглежда действията на Израел като враждебни и като "преднамерена провокация". Действията на израелските военни са довели до смъртта на 15 руски военнослужещи.

Ведомството предупреди, че Москва си запазва правото да отговори.

Русия оценява провокацията на Израел като враждебни действия, съобщи официалният представител на министерството генерал-майор Игор Конашенков.

В резултат на безотговорните действия на израелските военни 15 руски военнослужещи изгубиха живота си. Това абсолютно не отговаря на духа на руско-израелското партньорство, добави Конашенков.

По думите му израелските летци са се скрили зад Ил-20. Освен това Израел не е предупредил руското командване за операциите в района на Латакия. 

Руските сили в Сирия са получили уведомление по горещата линия по-малко от минута преди удара, което не е дало възможност руският самолет да бъде пренасочен към безопасна зона.

Отбелязва се, че израелците са забелязали руския самолет, тъй като се е подготвял за кацане на височина от 5 километра.

По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи, че са изгубили военен самолет с 14 души на борда над Сирия. По същото време израелски и френски сили са атакували цели в арабската държава.

Източник от френската армия отрече пред "Ройтерс" да са замесени в изчезването на самолета. Говорител на израелската армия отказа коментар. Говорител на Пентагона обяви, че САЩ не са въвлечени в инцидента.

Според сирийската държавна медия самолетът е бил подложен на атака с "вражески ракети" до руска военновъздушна база и противовъздушната отбрана на Сирия е отговорила.

Самолетът се е връщал в базата "Хмеймим" в провинция Латакия. Той е изчезнал от радарите към 23,00 часа московско време вчера. Самолетът е бил над Средиземно море на около 35 километра от сирийското крайбрежие.

До момента Русия си затваряше очите за израелските удари в Сирия, въпреки че е съюзник на Дамаск и Техеран.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини