Саботажът с иглите в ягодите е сравним с тероризъм, обяви премиерът на Австралия

Поставянето на шевни игли в ягодите в супермаркетите е сравнимо с „тероризъм“. Това обяви премиерът на Австралия Скот Морисън и настоя за по-строги наказания в отговор на възникналата паника в страната, информира АФП,  цитирана от news. bg.
 
Призовавайки австралийците да готвят торта „Павлова“ с ягоди през този уикенд, за да помогнат на засегнатите фермери, Морисън поиска промяна в законодателството за налагане на наказания до 15 г. за подобни престъпления.
 
„Няма да останем безразлични“, предупреди министърът-председателят, след като бяха открити ягоди с игли и топлийки.
 
Наричайки извършителя „страхливец и мърльо“, Морисън призова парламента бързо да увеличи максималната присъда за подобно умишлено замърсяване на храната от 10 на 15 г. затвор. Според него такава присъда се налага за „неща като притежание на детска порнография и финансиране на тероризъм“.
 
„Така сериозно се заемам с това“, отбеляза министър-председателят. Новината доведе до изтегляне на ягоди от супермаркети, а някои магазини в Нова Зеландия временно забраниха продажбата на австралийски ягоди. Фермерите бяха принудени да спрат заплащането на берачите заради падането на цените.
 
Морисън призова австралийците да купуват ягоди и да бъдат внимателни при консумацията. Властите предложиха ягодите да се режат преди да се консумират.
 
Австралийската полиция обяви, че все още не е установила мотивите и продължава да издирва извършителите.
 
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини