Какво да правим, ако детето иска татуировка или лилава коса?

Наричат годините на пубертета „трудна възраст“. Често родителите се объркват от промените, които настъпват с техните тийнейджъри и не могат да намерят правилния подход към тях. Послушните до вчера деца започват да се отдръпват, попадат в подозрителни компании, пропушват, искат да си направят пиърсинг или да боядисат косата си в лилав цвят.

Родителите трябва да знаят, че в такива случаи нито забраните, нито ограниченията помагат. За да поддържа един родител добри взаимоотношения с детето си е важно преди това да е спечелил доверието му.

През този период родителите трябва да останат спокойни, да не повишават тон и да изпадат в истерия, ако видят детето си с татуси или розова или лилава коса. Да не осъждат детето и да не му отправят необмислени критики, тъй като тийнейджърът чувства по-силно всяка емоция и често е буен в реакциите си.

Родителите не трябва да губят връзка с детето си, а да говорят с него за интересите и желаният му, да му покажат, че то е личност и да уважават  разбиранията му. Според психолозите те не могат да бъдат приятели на своите деца, те трябва да останат родители, защото приятелството и родителството са две напълно различни сфери. Децата освен от приятелско отношение се нуждаят от определяне на граници, дисциплина и ръководство.

Източник: dariknews.bg

Коментари в сайта

Последни новини