ГЕРБ:Кметът тероризира кърджалийци! ДПС: Премиерът извършва икономически геноцид към Кърджали!

Изображение 1 от 2

    Остри реплики си размениха днес съветниците от ДПС и опозицията в местния парламент в Кърджали. Оспорван дебат съпътстваше приемането на Отчета на бюджета за 2017 г. Градоначалникът инж.Хасан Азис изнесе доклад, който бе посрещнат на нож от опозицията. Кметът  посочи, че бюджетът за отминалата година възлиза на 58 461 227 лв. При планирана план сметка от 49 480 000, той е служебно актуализиран с 8 859 000 лева. Местните приходи са  над 28 млн.лева подчерта инж.Хасан Азис. Той цитира данни, според които имуществените данъци са преизпълнени на 120,8%, данъка за превозните средства на 130%. Общинският дълг е сведен до 2 600 000 лв, повечето от които към фонд „ФЛАГ”, осигуряващ средства за съфинансиране на проекти.

      Председателят на групата съветници на ГЕРБ Огнян Иванов контрира, че в бюджета за 2017 г.са били заложени по- ниски данъчни приходи и приходи от продажби на имоти от очакваните. Това е позволило над 4 млн.лв.без санкция на Общинския съвет да бъдат похарчени за външни услуги. Неразплатените задължения на общината възлизат вече на 21 млн.лева,посочи Огнян Иванов. Той обвини кметът,че упражнява един вид терор над жителите на Кърджали, като ги кара да се движат по тъмни улици, да бягат от бездомни кучета,да не смеят да пускат децата си втора смяна на училище.

    Съветникът от БСП Георги Кючуков подчерта,че чистотата в общината не е на нужното ниво спрямо  плащаната такса смет и поиска нова временна комисия да разследва причините.

     Председателят на групата съветници на Реформаторския блок Радослав Милев обвини градоначалника,че е изразходвал 179 354 лв.за представителни разходи.

      В защита на отчета застанаха зам.-председателя на Об С Кадир Мустафов, председателят на областното ръководство на ДПС Байрам Байрам,съветника Ерол Мюмюн.Те бяха категорични,че общината е погасила 6 млн.задължения, има силна социална политика и не е спряла да изпълнява функциите си,въпреки,че от 10 години не е повишавала данъци и такси.Байрам Байрам обвини управляващите в икономически геноцид спрямо община Кърджали,заради това,че не подпомага нейни проекти.

    Кметът Хасан Азис подчерта,че през последните три години заради дела в Административния съд,инициирани от областни управители на ГЕРБ общината е загубила 6 млн.лева, които са могли да се разходват за инфраструктура. Той каза, че в случая има политическо говорене и експертна оценка. Сметната палата е приела отчета без възражения и той е законен на 100 %,което е експертната оценка.Градоначалникът даде думата за експертна оценка и на главният финансист на общината Валентин Иванов,който посочи,че бюджетът е изпълнен на 102%.При общественото му обсъждане също не е имало забележки.

    Оччетът бе приет с гласовете на съветниците от ДПС.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини