Проф. Мария Славова: Решенията на Министерски съвет винаги имат правна стойност

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че решението, взето на оперативното заседание на правителството относно подкрепата на страната ни към унгарския премиер Виктор Орбан "няма правна стойност, но има морална".

Проф. Мария Славова дава юридически коментар на думите на българския премиер. Според нея всяко решение на Министерски съвет, независимо как е взето то, има правна стойност.

Ето как обяснява възникналия казус проф. Славова:

Решенията на Министерски съвет винаги имат правна стойност. Това е записано в гл. V от Конституцията, която гласи, че „Министерският съвет приема постановления, решения и разпореждания”. В този смисъл няма никакъв спор, че решенията на Министерски съвет винаги имат правна стойност.

Дали обаче тези решения могат да имат само морална стойност, е предмет на тълкуване, което според мен се прави по политически подбуди. Решението на Министерски съвет е основна форма на неговата дейност и то не може да има само морална стойност, то винаги има правна стойност.

Процедурата, по която се взема решението, е предмет на специализация от Правилника за организацията и дейността на Министерски съвет, но независимо от това, този правилник не може да предвижда условия, различни от Конституцията.

Тоест, дори да е взето на подпис, дори да е взето „на крак”, както се казва на народен език, то си има своята правна стойност, защото е прието от висшия орган на изпълнителната власт, тоест от най-високо стоящия в йерархията на органите на изпълнителната власт орган, и то винаги има правна стойност.

________________________

Мария Славова е професор по административно право и административен процес, доктор по право, преподавател в СУ „Свети Климент Охридски”, главен редактор на списание "Правен преглед".

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини