Лидерите на държавите-членки на ЕС не постигнаха споразумение за миграцията

Лидерите на държавите-членки на ЕС не постигнаха споразумение относно миграцията на неформалната среща на върха в Залцбург. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция за резултатите от срещата на високо равнище на ЕС.

"В преговорите по миграцията ние не постигнахме споразумение по всички въпроси, но сме в съгласие по отношение на основната ни цел - да се намали притока на имигранти към Европа", каза той.

"Ние се съгласихме да засилим усилията си в областите, по които се договорихме и които вече постигнаха резултати: укрепване на външните ни граници и сътрудничество с трети държави", подчерта Туск. Т

ой призова за засилено сътрудничество с Египет и обеща да направи миграцията основна тема на срещата на върха на ЕС и Арабската лига през февруари 2019 г. в Египет, съобщи ТАСС.

Новата миграционна криза в ЕС е свързана с бързото натрупване на бежанци и икономически мигранти на територията на страните от общността, предимно в Италия, Испания и Гърция.

Европейските механизми за разселване на мигранти в други страни на ЕС и тяхното връщане в родината продължават да действат крайно неефективно, а новата инициатива на Европейската комисия за установяване на лагери за имигранти в съседните страни-членки на ЕС все още не е срещнала никаква подкрепа.

 

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта

Последни новини