Гигантските акули скачат над водата отлично (видео)

Гигантските акулите са втората по големина риба в света, с дължина до 10 метра. Досега те имаха репутация на бавни и лениви, докато филтрират в морето основната си храна -  планктона. Съвместен екип от морски биолози откри, че тези акули могат да изскачат също толкова бързо и високо от водата, колкото братовчедите си - хищната голяма бяла акула. Новото проучване е публикувано наскоро във водещото международно списание Biology Letters.

Учените анализирали видео на двата вида и изчислили вертикалната скорост в момента, в който акулите излизат от водата. Освен това те поставят устройство за запис на данни на една голяма акула, за да измерятт скоростта и движението ѝ, както и да получат видео материал.

В един момент, за малко повече от девет секунди и с 10 удара на опашката си, гигантската акула ускорява от дълбочина 28 метра до повърхността и пробива водата под ъгъл почти 90 градуса. Излиза от водата за една секунда и скокът достига връховата си точка на височина 1,2 м над повърхността.

За да се постигне това, гигантската акула шесткратно увеличава честотата на ударите с опашка и достига максимална скорост приблизително 5,1  м/сек.

Асистентът по зоология в Тринити Колидж в Дъблин, д-р Ник Пейн, съавтор на статията, казва че все още знаем  малко за морските животни - "дори най-големите и най-очевидни видове имат с какво да ни изненадат, ако сме готови да го видим"

Гигантските акули преминават край бреговете на Ирландия, Корнуол, остров Ман и Шотландия. Д-р Джонатан Хютън, старши преподавател по морска биология в Кралския университет в Белфаст, казва:

"Това откритие не означава, че гигантските акули тайно са жестоки хищници, които се нахвърлят с висока скорост. Те си остават все още нежни великани, които щастливо смучат зоопланктон. по-скоро огромните плуващи сита, каквито ги познаваме толкова добре. Това е малко като да откриеш, че кравите са толкова бързи, колкото вълците".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини