БАБХ разкри негодни стоки в склада, пред който пребиха репортера Върбанов

В склада, пред който беше пребит репортера на „Господари на ефира”Димитър Върбанов

има стоки с изтекъл срок на годност. Това е показала проверката на Българската агенция по безопасност на храните. На официалния си сайт от БАБХ разпространиха информация по случая и обръщение, с които осъждат насилието над журналиста.

От агенцията съобщават, че заради нападението над Върбанов са предприели масирани проверки в склада и помещението към него за хранителни стоки във Велико Търново. Инспекцията е завършила с наказателни постановления, издадена е и заповед за спирането на реализацията на продуктите поради изтекъл срок на годност, констатирани са и други нарушения. По случая се води досъдебното производство от Районна прокуратура – Велико Търново. Всички намерени храни са веществени доказателства по него.

От БАБХ обясняват, че в този склад по сигнал са правени и други проверки през годината.

НА 12 юни в склада за търговия на едро с храни от животински и неживотински произход в града бяха открити храни с изтекъл или липсващ срок на годност, като за част от тях не бяха представени входящи документи.

В резултат на проверката близо 7 тона хранителни продукти на обща стойност 22 500 лева бяха поставени под възбрана и спрени от реализация. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев те са насочени за унищожаване. За констатираното нарушение е съставен акт за административно нарушение и е издадено наказателно постановление на стойност 4 000 лева.

Дни по-късно, при още една съвместна проверка на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните - Велико Търново и служителите на МВР на 22 юни и последваща проверка на 25 юни в помещение в съседство на съществуващ склад за търговия на едро с храни от животински и неживотински произход във Велико Търново е констатирано наличие на храни с изтекъл срок на годност и разопаковани храни в размер на близо 1,5 тона. В помещението е открито и работно оборудване. Установено е наличие на преопаковани на място продукти в хартиени пликове по 1 кг и 2 кг и течности, разфасовани в бутилки по 1 и 2 литра.

Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните Велико Търново д-р Станимир Спасов, храните са спрени от реализация и са поставени под възбрана. За констатираното нарушение е съставен акт за установяване на административно нарушение и е издадено наказателно постановление на стойност 4500 лв. Помещението, в което са намерени храните, е запечатано. След налагане на възбраните служители на Областната дирекция по безопасност на храните Велико Търново извършват редовни проверки на обекта за спазването им.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини