Приеха да има централизирана електронна платформа за възлагане на обществени поръчки

Депутатите решиха да има електронна платформа за възлагане на обществени поръчки.

Това стана при гласуването на второ четене на промени в Закона за обществените поръчки.

Вече възлагането на обществени поръчки, включително чрез динамична система за покупки, рамково споразумение и квалификационна система, ще става през централизирана електронна платформа. Платформата трябва да осигурява най-малко възможност за подготовка и публикуване на решенията, обявленията, и документациите за обществените поръчки, подготовка и получаване на запитвания и предоставяне на разяснения.

"Това е една много сериозна стъпка. Тя касае превеждането на процедурата за обществени поръчки в нейното електронно проявление. Принципът е, че се надгражда сегашната електронна платформа за обществени поръчки, така че всичко да е обхванато чрез електронни документи, електронен достъп и оповестяване чрез тази електронна платформа", коментира председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Той подчерта, че целта е да се преодолеят спекулациите и злоупотребите при обществените поръчки. Освен това се подобрява обжалването, има и допълнителни правила за обжалване пред Върховния административен съд (ВАС). "Също така се ускоряват производствата, в които има злоупотреба с правото на жалба", каза той.

Ако има планирано спиране на системата в ден, в който изтича срок, свързан с възлагането на някоя поръчка - ще има удължаване.

Друга промяна предвижда при разплащанията по договорите за обществени поръчки възложителите задължително да приемат и електронни фактури, които обаче трябва да отговарят на законовите изисквания и на европейски стандарт за електронно фактуриране.

Освен това при строителните обществени поръчки е облекчена възможността за достъп на подизпълнители.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини