САЩ повдигнаха обвинения за глобални кибератаки на 7 руски хакери от ГРУ

Правосъдното министерство на САЩ е повдигнало обвинения за глобални кибератаки на 7 руски граждани, които според Вашингтон са работили за руското военно разузнаване, известно с доскорошното си съкращение ГРУ.

Според институцията и седмината са участници в заговор за хакерски атаки срещу системи в различни страни с цел да откраднат данни за допинг тестовете на руски атлети. Целта е била да се делегитимират международни антидопингови организации и да се действа срещу техни представители, разкрили държавната допингова програма за руски атлети. Жертви на атаката срещу антидопинговото разследване са станали 250 спортисти от 30 държави, Световната антидопингова асоциация (WADA), ФИФА и други институции.

Четирима освен това са обвинени заради неуспешна кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), за каквато съобщиха холандските власти по-рано днес. Според кабинета и разузнаването на страната четирима руснаци, изгонени от страната през април, са опитали да проникнат в безжичната мрежа на ОЗХО, а техниката, намерена в колата им, е била използвана на три континента.

Става дума за Евгений Серебряков, Алексей Моронец, Олег Сотников и Алексей Минин, които бяха споменати от Хага като извършители на кибератаката срещу ОЗХО.

Другите три имена в списъка на Министерството на правосъдието (Иван Ермаков, Артьом Малишев и Дмитрий Бадин) са от списъка на 12 хакери от ГРУ, които специалният прокурор за "руското разследване" в САЩ Робърт Мюлър обвини за проникването в сървърите на Демократическата партия. И при седмината обвиняеми са подробно описани позициите, които те са заемали в ГРУ в периода, в който са извършвани атаките.

В обвинителния акт се казва още, че "поне от 2014 г.... до май 2018 г. включително" представители на ГРУ са извършвали кибернападения, прониквайки в компютрите на жертви, включващи американски граждани, корпорации, международни организации и служителите им." Жертвите, в различни точки на света, "включително в Западния окръг на Пенсилвания (където е съдът, издал акта - бел. ред.) и са били обект за ГРУ заради стратегическия интерес, който представляват за руското правителство." Операциите често са извършвани от руска територия.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини