Москва привика посланичката на Холандия заради обвиненията в руска хакерска атака

Посланичката на Холандия в Москва Рене Джоунс-Бос е била привикана в руското външно министерство заради обвиненията за осуетена руска хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). 

Според холандските власти извършители са пристигнали в Холандия на 10 април и са били засечени със шпионско оборудване в хотел, намиращ се близо до централата на ОЗХО. По това време организацията е опитвала да идентифицира веществото, използвано при нападението в Солсбъри срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, както и да определи вещество, използвано при химическо нападение в сирийския град Дума.

Четиримата са били заловени на 13 април и са били експулсирани в Русия.

Според Холандия опита за кибератака е дело на руското разузнаване.

"Във връзка с кампанията за дезинформация, организирана в Хага, в понеделник във външното министерство ще бъде извикана посланичката на Холандия", обяви руското външно министерство. 

Нищо секретно няма в пътуването в Нидерландия на руските специалисти, които Амстердам обвинява в шпионаж, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, преде РИА Новости.

"Това беше рутинно пътуване, те не са се крили, нито когато са се настанявали в хотела, нито, на летището, ното когато са посещавали нашето посолство", заявява Лавров

По думите му, руснаците били задържани без каквито и да е обяснения, не са им дали да се свържат с дипломатическата мисия и са ги поканили да си заминат, което изглеждало като недоразумение. "Но мина половин година и през септември, преди около 3 седмици, в холандската преса изтекла изнформация, че тези хора са се занимавали с кибершпионаж", отбелязва Лавров.

Никакви факти и детайли не са били получени от холандския посланик в Москва. На главата на руската дипломатическа мисия в Нидерландия е била връчена протестна нота, като всички факти е трябвало да бъдат представени на пресконференция на холандското министерство на отбраната, завършва Лавров.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини