Китайски град заменя уличното осветление с изкуствена луна

Китайският град Чънду има амбициозни планове да замени уличното усветление с мощна изкуствена луна.

Спътникът ще бъде въведен в експлоатация през 2020 година, той трябва да “допълни естествената луна”, но ще бъде 8 пъти по-ярък от нея.

Сателитът ще осветява площ с диаметър 10-80 км, като точният диапазон на осветеност ще бъде контролиран в рамките на 10 метра, позволявайки му да замени уличното осветление.

Визията бе споделена от Ву Чунфенг от частната компания за космически изследвания Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co.

Според него тестовете на сателита са започнали преди година, а технологиите са се развили достатъчно, за да позволят въвеждането му в експлоатация през 2020.

Според изданието People’s Daily вдъхновител на идеята е “френски художник, който си представял висяща огърлица от огледала над Земята, отразяващи слънчевата светлина из парижките улици през цялата година”.

Предстои да се разбере доколко жизнеспособни са плановете за изкуствена луна над Чънду, но тази лунна мечта води началото си от науката, макар технологиите и амбициите да варират.

През 2013 три големи компютърно контролирани огледала бяха монтирани в норвежкия град Рюкан, за да следват движението на слънцето и да отразяват лъчите му към градския площад.

През 90-те години на миналия век руски астрономи и инженери изстреляха сателит в космоса, който трябваше да отклонява слънчевата светлина обратно към Земята, осветявайки за кратко нощното полукълбо.

Целта на експеримента Знамя бе да изпробва жизнеспособността на идеята за осветяване на части от Земята със светлина, равняваща се на няколко пълни луни. “Няколко” се оказа силно преувеличено, но дизайнът бе разумен.

Още по-амбициозен опит бе направен през 1999 със Знамя 2.5, будейки загриженост за светлинното замърсяване, което би могло да обезпокои нощните създания и да наруши работата на астрономическите обсерватории.

Знамя 2.5 така и не бе изстрелян на определената дата, а създателите му не успяха да намерат средства за повторен опит.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини