Данъчна схема за над 55 милиарда евро разкрита от разследващи журналисти

Данъчна схема за над 55 милиарда евро са разкрили разследващи журналисти от 19 медии в 12 европейски държави, съобщава германската обществена телевизия ARD, която участва в разследването.

Става дума за незаконно източване на данъчни средства, известни като т.нар. Cum-Ex сделки. Те представляват верижна схема между повече от двама инвеститори, включително финансови компании и банки, които си прехвърлят един на друг акции, малко след като дивидентът бъде изплатен на оригиналния собственик. Независимо че сделките са "кухи", смяната на собствеността на акциите дава право на две и повече лица да претендират за приспадане на платените еднократно данъци върху капиталовата печалба.

Схемата е засегнала Германия, Белгия, Дания, Австрия, Норвегия, и Швейцария. Документи от журналистическото разследване показват, че подобна схема е подготвяна и във Финландия и Испания.

Разследването доказва участието на почти всички големи европейски банки. Журналистите са изследвали над 180 хиляди страници документи, протоколи от заседания на парламентарни комисии, вътрешни одити на банки и имейли. Проведените интервюта със запознати с данъчната схема, както и разследвания под прикритие доказват, че данъчните измами продължават до днес.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини