Най-големият жив организъм на планетата умира заради човешка намеса

Учени предупреждават, че най-древната гора, която се смята за най-големия жив организъм в света, умира, въпреки усилията да бъде спасена.

Гората от трепетлики включва 40 000 дървета клонинги с еднакъв генетичен състав, заради което на нея се гледа като на един цял организъм.

Смята се, че колонията е на 80 000 години, тя е претендент не само за най-стари, но и за най-тежък и голям организъм.

Като цяло дърветата, които произлизат от един-единствен клонинг, се простират на 43 хектара от националния парк Фишлейк в Юта.

През последните години в гората се разразява истинска трагедия. Въпреки усилията, учените смятат, че това природно хилядолетно чудо може да не преживее следващите няколко десетилетия, заради човешката намеса.

След като внимателно анализирали състоянието на гората, учените разгледали и изображения от въздуха, правени през последните 72 години и установили постепенния ѝ упадък.

Гората постепенно се смалява, с разрастването на човешката дейност в нея. Изсечените райони така и не се възстановили.

Допълнителен натиск през годините оказали сушата и нашествията на гладни елени, които възпрепятствали усилията по възстановяването ѝ.

Първоначалните усилия по опазване на гората от елените, чрез заграждането ѝ и позволяването на младите филизи да израснат, изглеждали обещаващо.

Когато тези методи били приложени в по-широки мащаби, върху по-голяма площ те не успели да спрат животните. Елените откривали слабите места в оградата или просто я прескачали.

И тъй като измерването на подобни огромни организми е трудно, гората от трепетлики има сериозни конкуренти в битката за най-голям жив организъм, включително гъбичките в Националния парк Malheur в Орегон и колониите от морска трева от вида Posidonia oceanica.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини