Какво не е наред с този правоъгълен айсберг?

Природата е хаотична. Често е геометрична, но едновременно с това необуздана, неправилна и асиметрична.

Рядко ще видите правилни 90-градусови ъгли, затова когато се появи нещо подобно, го примеме за необичайно и странно.

Вземете например айсбергът от изображението. Разположен насред хаотична бъркотия от плаващ лед, той изглежда като идеален правоъгълник, като че умишлено изрязан.

Но няма повод за тревога. Леденото образувание не е дело на извънземни, нито на тайна група хора с огромни триони, режеща леда по неизвестни причини.

Формата на айсберга е съвсем естествена.

Обикновено представата ни за айсбергите е като за буци лед със заострени върхове и куполи, чиято по-голяма част се простира под водата. Това обаче е само един от двата вида айсберги, класифицирани по форма, нарачени нетабуларни айсберги.

Табуларните, за разлика от тях, приличат повече на това правоъгълно образувание. Те представляват огромни плочи лед, с почти вертикални страни и гладка повърхност, обикновено се образуват чрез откъсване от ледения шелф.

Табуларните айсберги достигат огромни размери - стотици, дори хиляди квадратни километра. Най-големият познат ни до момента се простира на площ 11 000 квадратни километра.

Новооткритият все още не е измерен, а е трудно да се определи размера му само по изображението, но дори не би могъл да се сравнява с горепосочения.

Всъщност той изглежда като дребосък, в сравнение с по-големия си събрат, макар да се смята, че ширината му е над 1.6 километра.

Правите, геометрични линии не са необичайни сред табуларните айсберги, които често се пречупват на местата с естествени пукнатини – процес подпомаган от по-високите температури.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини