С голям тенис турнир отбелязват 25-годишнината на клуб „Орфей” в Кърджали

Утре  на кортовете на комплекс „Арпезос” стартира голям тенис турнир.Той ще продължи и през неделния ден. Ще се включат освен български клубове и  състезатели от Гърция и Турция .

Турнирът   е част от замислената Балканска лига. Главен организатор е Тенис клуб „Орфей” с председател Рафи Хорсикян. Това съобщи за Кърджали бг вести треньорът Христо Чобанов.Очакват се състезатели от 5-6 гръцки клуба, поне два от Турция и няколко от България.   Треньорът Христо Чобанов педчерта: Тенис клуб "Орфей" организира турнир, който е част от турнирите на Балканската тенис лига, която се стараем да направим трите държави - България, Гърция и Турция. Всички погранични райони, които сме най-вече, клубовете участват. 

Турнирът е посветен и на 25 годишнината от създаването на тенис клуб „Орфей”.Отбелязването й ще стане по време на турнира.Предвиден е голям коктейл за приятелите на клуба.

Треньорът Христо Чобанов с вълнение коментира събитието: „25 години не са много, но не са и малко. За това време през кортовете преминаха десетки, стотици деца. Малцина продължиха като изявени спортисти, но всички станаха достойни и добри граждани. Например неврохирургът д-р Станимир Сираков, носител на медицински Оскар, игра при нас като малък. Десетки други станаха инженери, адвокати, лекари, учители, една плеяда от прекрасни хора.”

Най-титулованата тенисистка, свързана с кърджалийския клуб е Елица Костова, в момента е на 135 място в световната ранглиста. Тя играе за националния отбор на България за Фед Къп. Други наши възпитанички, достигнали до високи нива, са сестрите Симона и Кристина Хорсикян, които бяха в първата десетка на България, дори едната стана трета. Симона в момента е треньор по тенис в САЩ. При мъжете най- добро класиране е Васил Иванов, достигнал до 11-то място в България. Той тренираше в нашия клуб до 16-годишен, след което продължи в Хасково, тъй като тук нямаше достойни противници. Васко в момента е студент в Северна Каролина с пълна стипендия и се състезава в турнирите от Първа студентска лига на САЩ, гордо споделя треньорът Христо Чобанов.

В тези дни на равносметка и Христо Чобанов си спомня за началото, когато усилията и постоянството на пионерите на този спорт в Кърджали, са довели до създаването на клуба, и нормалното му функциониране и изграждането на спортната база. Когато говорим за онзи период, не можем да не споменем радетелите за развитието на спорта тенис в Кърджали, не може да не споменем хората, работили за клуба като първият председател д-р Росен Бухчев, след това инж. Владко Иванов, за треньора Милчо Чепишев, вече покойник. Десетки са и асистентите на Христо Чобанов през годините, повечето бивши състезатели, като Васил Пенчев, Галина Костова, която като състезател достига до 8-мо място в България, Петър Младенов, Петко Сиджимов, Мария Петрова, Антония Рангелова и др.

През последните години Тенис клуб „Орфей“ тренират средно около 50 деца, като обикновено се записват нови 15-20 ежегодно. Освен това там се обучават по около 60 деца от СУ „Отец Паисий“ всяко лято по програма „Училищен тенис“.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини