13 °C

"Дивото зове" в Асеновград тази неделя - поход из родопските потайности

Събитието е отблелязано в социалната мрежа и интересът към него нараства ден след ден. Към момента го наблюдават над 200 души, а близоэ 40 са заявили, че ще се включат. Организатори на похода са Сдружение “Устремени”, групата "Станимашка фотографчийница" и “Станимака наследство”.

Ето оформения план за неделя, 21 октомври:

- 09:00 ч. Тръгване от жп гара Асеновград

- 09:15 ч. Тръгване от „Брилянт“

- 09:25 ч. Тръгване всички заедно от бензиностанция “Петрол” на Тополовския път

- 10:00 ч. Пристигане в Долнослав района на защитен природен обект „Вековни чинари“. Кратка информация за чинарите и обявяването им за защитени, църквата, параклиса и аязмото. Ще се търси контакт с Колю Златаря за показно как се добива злато от река Луда Яна, която преминава непосредствено до чинарите

- 10:30 ч. Тръгване за „Лястовичи вир“ – през Самотното дърво, местността „Тримогилици“, „Кърхарман“ до атракционно селище „Дивият град“. По пътя – панорамни гледки към връх Драганица, връх Драгойна, стартова площадка за планери Добростан, Горнослав, Тополово и Долнослав. Ако черния път е непреходим поради лошо време, маршрутът ще бъде променен през асфалтовия път до чашата на язовир „Сушица“ и през местността „Гьолищата“ отново сме на входа на „Див град“

След паркирането на колите под „Дивият град“ ще следва кратка информация за района, за частта от пътя, свързващ „Виа Милитарис” и „Виа Егнатия” и местността, където е открито Горнославското съкровище.

- 11:00 ч. Тръгване по пътеката към „Лястовичи вир“, слизане в талвега на река Голяма Сушица и поемане в срещуположна посока на вира. Следва Пещерата (Пещурта), полуотвесен скат, вероятно свлечена земна маса през вековете върху пещера. Оттам нагоре, на растояние 700-800 метра, водач ще е С. Сираков, който вече е стигал до малкото водопадче сред дивото дефиле на реката. Предстои посещение на тайнствени, призрачни и девствени места в каньона на реката, среща с Орфеевото цвете и при късмет – откриване на поне единия изворен ръкав на реката. Всичко друго остава неизвестно.

Връщането обратно към „Лястовичи вир“ ще стане около 13:00 ч. Следват къмпингуване край естествените водни вани над него, обяд и почивка. На място ще се реши дали около 16:00 – 17:00 ч. ще се тръгне обратно по дефилето на реката и пътеката край нея към паркираните коли (прекосяване на няколко пъти река Голяма Сушица и излизане на устието на язовира до колите).

Организаторите предупреждават участниците в похода да се подсигурят с добра екипировка, вода и хлана, а телефоните, фотоапаратите и настроението да бъдат заредени на макс.

Всеки, които иска да се включи, а все още не го е заявил, може да го направи ТУК, а също и да зададе въпроси, ако има такива.

Маршрутът е достъпен и за деца над 7-годишна възраст.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини