Аномално топло в Аляска

Учените регистрираха повторната поява на регион с аномално топла вода в североизточната част на Тихия океан. Аномалията, наречена Блоб (The Blob) е резултат от глобалното затопляне.

Според изследователите Блоб може да доведе до появата на екстремни метеорологични условия в Аляска и други региони на САЩ, съобщава Star Tribune.

Блоб бе наблюдаван за първи път през 2013 год. Аномалната зона продолжи да се разширява през 2014 и 2015 год. Специалистите свързаха явлението с продолжителните суши в Калифорния и рекордно високата температура на въздуха в Сиатъл през 2015 год. Блоб предизвиква високо налягане над Западното крайбрежие на САЩ и допринася за бурите и хладното време на източното и в южните щати.

Температурата на въздуха тази есен е необичайно висока в Аляска и специалистите смятат, че това е причина за появата на Блоб.

Блоб ще остане поне до края на октомври, след това ще започне да отслабва. Това ще забави настъпването на обичайното за сезона време в Аляска с четири седмици. В Анкоридж до момента няма лед, макар миналата година температурите да бяха паднали под нулата 10−14 дни по-рано от тази дата.

Коментари в сайта

Последни новини