17 °C

Област Пловдив се побратими с китайската Провинция Хайнан

Изображение 1 от 2

    Областният управител Здравко Димитров подписа споразумение за установяване на побратимени отношения между Област Пловдив и Провинция Хайнан, Китайска народна република. Димитров подчерта пред гостите, че Пловдив е най-бързо развиващата се област в икономическо отношение област в България. Той им представи възможностите, които тя предлага по отношение на туризъм, култура, образование, селско стопанство и промишленост, като спомена изключителното развитие в производството на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, металургия, машини и оборудване, IT сектора и балнеологията, както и отличните възможности за бизнес инвестиции, които предоставя „Тракия икономическа зона“.

    Областна администрация – Пловдив е изключително активна в сътрудничеството си с Китай през изминалите години, а едно от най-важните събития в партньорските взаимоотношения е домакинството на третата работна среща на областните управители по линия на Инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай 16+1, което беше организирано от екипа на администрацията през миналата година – от 18 до 20 октомври. Тази среща бе първата от срещите на ниво областни управители по линия на Инициатива 16+1 в Европа, която се проведе именно в град Пловдив. Форумът включваше три приоритетни теми: „Култура и туризъм“, „Иновации и икономически зони“ и „Селско стопанство“, а на срещата присъстваха делегати от Европа и пет провинции от Китай – Хъбей, Хънан, Шандун, Ляонин, Гансу и общините Шънджън и Тиендзин. Част от инициативите, които бяха предприети след срещата бе отиването на Логистичен хъб за съвместно сътрудничество в областта на селското стопанство, а по покана от ръководството на провинция Хайнан и с подкрепата на българското посолство в Пекин, трима талантливи ученици от Пловдив участваха в 18-ия Международен фестивал в провинция Хайнан, който се проведе в Хайкоу от 18-ти до 20-ти ноември 2017 г.

    Това е третата делегация, която идва в Пловдив през последните години, което е белег за ясно изразеното желание на двете страни за развитие на успешни взаимоотношения. Беше подчертана огромната роля на споразумението за побратимяване, което ще даде нов импулс за създаване на сериозни партньорски взаимоотношения.

    Бяха набелязани няколко основни направления, в които да се положат всички усилия за взаимноизгодно сътрудничество – да бъде изграден механизъм за редовни контакти между бизнеса в Пловдивско и провинция Хайнан, да се засили сътрудничеството в областта на селското стопанство, което в България е сред основните и добре развити отрасли, да се осъществи обмен между специалисти в областта на аграрните технологии, да се стимулират бизнес инвестициите, да се задълбочат връзките в сферата на туризма, образованието и културата.

    Споразумението има за цел по-нататъшно укрепване и развитие на приятелството и сътрудничеството между двете страни и установяване на побратимени отношения. Двете подписващи страни се споразумяха да работят за насърчаване на тесни дружески контакти, както и икономически и търговски обмен в областта на земеделието, туризма, образованието и културата.

    От българска страна на срещата присъстваха също зам.-областните управители, главният секретар на Областна администрация, зам.-ректорът на Аграрния университет, председателят на клъстер „Тракия икономическа зона“, председателят на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, президентът на Департамент Китай на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и изпълнителният директор на фондация “Пловдив 2019”. Китайската делегация, ръководена от Ли Дзюн, зам.-секретар на Комитета на Китайската комунистическа партия на провинция Хайнан, бе в състав зам.-генералният директор на МЗ на провинция Хайнан, зам.-генералният директор на Службата за политически изследвания към Комитета на ККП на Хайнан, зам.-генерален директор на МВнР на Хайнан, директорът на Главното управление на Комитета на ККП на Хайнан и зам.-директорът на МВР на Хайнан.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини