Здравна реформа: Закриват Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина

Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина се закриват, а дейността им се поема от Здравната каса. Промените са включени в проекта за бюджет на институцията, с който bTV разполага.

Предвижда се реформа в няколко закона, които засягат почти целия здравен сектор.

Разкриването на нова болница например вече ще се разрешава от депутатите и то след анализ на необходимостта от ново заведение според Националната здравна карта.

Лекарите ще трябва да съобразяват лечението с цената на лекарствата и да предписват тези, които дават най-добри резултати и са най-изгодни за Касата.

Агенцията по трансплантация и ИА „Медицински одит” се обединяват в ново звено - Агенция за медицински надзор.

У нас последният последният пациент с трансплантиран бял дроб е Даниел Петков.

Включен е в австрийската листа на чакащите преди договорът с България да изтече. Подкрепян е от Агенцията по трансплантация и сега не разбира сливането ѝ с друга агенция: „В момента, ако някой не си върши работата в тази агенция, ще бъде прехвърлен и в другата и мислите ли, че там ще си върши работата”.

Комисията за лечение в чужбина, която изпраща пациентите като Даниел, се закрива и дейността ѝ преминава към Здравната каса. Същата съдба има и Фондът за лечение на деца. Целта е равен достъп до лечение, независимо от възрастта.

Пациентски организации обаче смятат, че като ефект от реформата ще се окаже, че министерството ще контролира само себе си.

В понеделник ще стане ясно кои от предложенията ще бъдат одобрени от Надзорния съвет.

Източник: bTV

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини