Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги влиза в ЕП

Великобритания, Германия и Франция искат изясняване по случая с убития саудитски журналист Джамал Кашоги. Това се казва в съвместно изявление, цитирано от РТ. В него убийствата на журналисти се заклеймяват като недопустими, както и държавите, които извършват или прикриват такива престъпления.

След като отричаше в продължение на две седмици каквото и да било участие в изчезването на 60-годишния Кашоги, който пишеше за в. "Вашингтон пост" и имаше и американско гражданство, Саудитска Арабия в петък късно вечерта обяви по държавната телевизия, че той е починал при "юмручен бой" в консулството. Преди това близо две седмици те казваха, че той е напуснал сградата и отричаха твърденията, че нещо се е случило с него вътре. Малко след като тази версия бе разпространена през уикенда, друг саудитски представител каза, че Хашоги е починал вследствие на задушаване. Сега версията за задушаването бе потвърдена от пожелалия да остане анонимен саудитски представител. Той разказа още, че трупът на журналиста бил увит в килим и бил предаден на "местен сътрудник", който да се отърве от него. Така представителят опроверга появилите се твърдения, че тялото на Хашоги е било рачленено на части. Той каза, че предварителни резултати от разследването не навеждат на мисълта, че Хашоги е бил измъчван или обезглавен.

Международният натиск върху Саудитска Арабия се засилва през последните седмици. Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги влиза в дневния ред на Европейския парламент. Евродепутатите ще обсъдят случая на фона на растящия натиск върху Саудитска Арабия, съобщи NOVA.

По-рано британският министър за Брекзит Доминик Рааб заяви, че обяснението на Саудитска Арабия за смъртта на саудитския дисидент не е правдоподобно. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се спира износът на оръжие за Рияд до приключване на разследването. 

Турция се закани през следващата седмица да изнесе още информация около покушението над Кашоги след посещението му в саудитското консулство в Истанбул. Очаква се във вторник турският президент Реджеп Ердоган да говори по темата.

САЩ за момента заемат по-умерена позиция по случая.

През уикенда саудитският външен министър Адел ал Джубеир обеща разследване и наказания за виновните за убийството. Той определи като огромна трагедия смъртта на Кашоги и поднесе съболезнованията си.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини