12 °C

Скандално: Тръмп похвали кандидат за Конгреса за нападение над журналист

На митинг в Монтана президентът Доналд Тръмп поздрави Грег Джанфорте за нападението на журналист. Инцидентът стана през 2017 година, когато репортерът на "Гардиан" Бен Джейкъбс зададе въпрос за здравната система на републиканеца кандидат за конгресмен от щат Монтана.

На фона на убийството на журналиста Джамал Кашоги, изказването на Тръмп пред хилядна публика се приема много зле от медиите. Дали е грубиянска шега или заплаха за свободата на словото? Коментатори виждат в думите му директна подкрепа за нападенията и даже убийствата на журналисти. Президентът не казва, че подкрепя нападенията и убийствата. Той казва, че е ОК, когато те се случват с опонентите му, това е неговото послание, коментират журналисти.. 

Самият нападнат праз май 2017 година репортер от "Гардиан" казва пред CNN (във видеото), че не очаква извинение и макар неговият случай да е показателен, истинската трагедия се е случила с колегата му Кашоги, който е загубил живота си.

Физическата разправа, в случая - с представител на свободна медия, на може да бъде допускана и още повече поощрявана от когото и да е в публичното пространство. Още повече от властта, от самия президент. Скандалното изказване на Тръмп не е първото, което поставя под риск свободата на словото в САЩ, отбелязват още медиите отвъд океана.

Питър Стърн, който ръководи тракера за свободата на словото в американската преса във фондация "Свобода на пресата", казва, че дори и Тръмп да не призовава към насилие, думите му "помагат" за постулиране като "нормално" на политическото насилие срещу противниците му.

"Всеки, който може да хвърли някого на земята, е мой тип", казва Тръмп. Терминът, който ползва е за кечискaта хватка, забраненао в борбата свободен стил в много страни.

Неуместното припомняне на нападението, при което кандидатът за Конгреса просва репортер на "Гардиан" и чупи очилата му, е образно изиграно от Тръмп пред поддръжниците му в Монтана и предизвиква смях сред тях, вижте във видеото на CNN.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини