Изложба в архива разказва за почти неизвестните българи, спасили евреи

По повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи Държавна агенция „Архиви“ за първи път организира изложба, която разказва историите на българските праведници. Заради приноса им за спасяването на български евреи, двадесет българи са обявени за праведници от израелския институт „Яд Вашем“ .

Сред по-известните личности са Димитър Пешев, патриарх Кирил и екзарх Стефан Софийски. Има обаче и напълно непознати имена. Това са обикновени хора, които рискуват живота си в размирните военни години, за да помогнат и спасят евреи. Акцент на експозицията са истории, които българското общество не познава – на обикновените българи, спасили евреи и получили признанието на „Яд Вашем“. Амбиция на организаторите е да се покажат малките, на пръв поглед усилия, които тези хора са направили, но с които са рискували живота си и собственото си удобство в онези времена, за да помогнат на сънародниците си от еврейски произход.

Делото им заслужава да бъде помнено и разказано, в изложбата е отделено място на първите прояви на омраза и антисемитизъм преди приемането на Закона за защита на нацията. В хронологичен порядък е изведено антиеврейското законодателство в България от 1941 до 1944 г. В експозицията са проследени преследването и защитата на българските евреи в годините на Холокоста. Изложбата ще бъде съпътствана с представяне на оригинални документи и снимки от фонда на Екзарх Стефан, който се съхранява в Държавен архив - Смолян.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини