Хотел в "Слънчев бряг" работел и като фабрика за фалшиви евро

    ГДБОП и спецпрокуратурата разбиха нелегална печатница за фалшиви евро и долари. Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни, че това е най-голямата нелегална фабрика, както той я определи, за последните 11 години. Намерени са 11 милиона евро и 1,8 милиона долара. Над 30 адреса в градове на България са претърсени.

    На 20.10 е разкрита организираната престъпна група. Четирима са обвиняемите към момента. Всички елементи на защитата, включително и воден знак, имат и тези банкноти. Те ще бъдат дадени за анализ на Европол. Става въпрос за доста сериозни съвременни машини, обясни Гешев. Предстои да се установи дали фалшивите пари са изнасяни извън страната. Антимафиот №1 Ивайло Спиридонов отново изтъкна добрите резултати. Още от януари е започнала целенасочената оперативна работа по акцията. Групата е изключително конспиративна, каза той. Те имали опит в сферата и вземали предохранителни мерки, за да не ги хванат. Антимафиотите обаче са използвали и СРС-та, но фалшификаторите през цялото време си мислели, че се крият.

    По този случай може да се напише книга, сподели още Ивайло Спиридонов. Засега обаче заради следствената тайна, както се шегуват разследващите, не може да се разкрие цялата информация.

    Печатницата е намерена в хотел в "Кантилена" в к.к. "Слънчев бряг". Собственикът е задържан, тъй като е бил част от групата. Парите са крити на различни адреси и поетапно се вадели на "пазара". Шефът на ГДБОП благодари на подкрепата с разследването на Европол и Сикрет сървиз.

    Иначе разследващите пак се похвалиха и с поредните заловени иманяри. Сега ценностите са в НИМ. В цял бидон са събрани културните ценности.

    На 6 ноември ще има изложба на заловените ценности в последните 20 години. Намерените в последно време ценности са повече, отколкото всичките за тези 20 години.

    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини