Касовата бележка от магазина в НАП до 5 минути през 2019-а

“Информация за всяка издадена касова бележка ще постъпва в НАП в рамките на 5 минути след покупката. Промените в наредбата за касовите апарати ще дисциплинира търговците и ще сведе до минимум риска от манипулации на фискалните устройства. По данни на НАП всяка година с подобни манупилации се укриват около 330 милиона лева.”

Това обясниха от хасковския офис на приходната агенция по повод промените в наредбата за касовите апарати. Най-къс срок за привеждане на фискалните устройства по новите изисквания имат фирмите, регистрирани по ДДС. До края на март 2019 година те трябва или да подменят касовите си апарати или да ги обновят с нов софтуер.

В сайта на НАП има специална платформа, където всеки търговец може да провери дали неговото фискално устройство подлежи на обновяване или трябва да купи ново.

Промените предизвикаха протести сред представителите на бизнеса, които посочиха, че ще трябва да се подменят поне половината от 400 000 касови апарати в страната, а това ще струва между 40 и 100 милиона лева. Те се притесняват и от кратките срокове. Освен регистрираните по ДДС, до края на юни пък с актуални касови апарати трябва да разполагат и останалите търговци, сред които и бензиностанциите. Дружествата, които имат интегрирани информационни системи, като търговските вериги, пък ще трябва да отговорят на новите условия до края на годината.

Сред действащите вече промени има и такива, които засягат заведенията. Досега много от тях издаваха служебен бон за всяка поръчка, а накрая при плащане на сметката издават касова бележка. Тук обаче данъчните се натъкнали на много манипулации и според промените вече за всяка отделна поръчка ще трябва да се издава касова бележка.

Промените засягат и електронната търговия. Част от електронните магазини са с неясен собственик и много често клиентите остават излъгани при получаване на поръчаната стока, обясняват от НАП. Сега собствениците трябва да се декларират в НАП, готви се и публичен регистър на електронните магазини.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ми
    Михайлова
    26 0
    14:40, 23 окт 2018
    Колко пъти от началото на демокрацията сменят касовите апарати ??? Просто пълнят джобовете на фирмите които ги произвеждат и доставят !!! Пълно безумие !!!
    • Ба
      БайМаангал
      4 0
      14:49, 23 окт 2018
      То се прави така да е една фирма, да не би да им издърпат някои лев, и после комисионни за наште хора който тръбят, че ще спрат нещо с това пълен цирк и фарс
  • 2
    Ба
    БайМаангал
    15 0
    14:46, 23 окт 2018
    А бе тарикати всяка година ли ще карате да се сменят касовите апарати, стига сте си нагласяли ваша фирма да подменя и да дърпа милини за нищо, хората нямат излишни пари, не се наядох те от комисионни, по не сменете тактиката....нищо не правите за хората!
    • Ed
      Edin
      7 -11
      15:27, 23 окт 2018
      Ами ако трябва и всяка година. Ако някои търговци... Виж коментара
    • Др
      Друг
      10 0
      16:17, 23 окт 2018

      Ше дам пример с Ц.Лалов и пицарията унопю.Касовите бележки фискални бонове ли са?Съоръжението пред пицарията на което се пързалят хасковските деца цяло лято пускат ли касови бележки?Защо нищо не им се случва?

  • 3
    То
    Тодоров
    2 -1
    16:07, 23 окт 2018
    Задача на държавата е, да изпълнява ефективно контролните си функции но СПРАВЕДЛИВО!!!
    В конкретният случай, справедливостта изисква за тези касови апарати чийто амортизационен срок на експлоатация не е изтекъл: 1.Или ги оставяш в експлоатация 2.Или дотираш собственика със съответната сума. ………………..Но както е известно от сентенцията: "Политиката е идеална професия за лица с липса на здрав разум и две леви ръце"...….- за сведение на следващите неграмотници , които ще управляват - в рамките на не повече от 5 години, ще се наложи "прекрояване" на цялата платежна система в условията на господство на "електронните пари" - от мобилни устройства, карти и прочее технологии. Дори сега може, да отидете в някои африкански държави и да видите, как хората се разплащат през мобифоните …..Ало НАП...????!...……...
  • 4
    Jo
    John
    3 -2
    16:30, 23 окт 2018
    касовият апарат ще се обажда на НАП през 5 минути, или 288 пъти на ден, или 105192 пъти в годината, тези "разговори" кой ще ги плаща?
  • 5
    Ви
    Вип
    2 0
    23:09, 23 окт 2018
    всяка година ги сменят ... измислите нещо друго Боко долоо
  • 6
    Ко
    Коста
    1 0
    16:32, 24 окт 2018
    Чудят се как да вземат на хората парите.
Последни новини