Руски топ генерал: F-35 с термоядрена бомба "лесно ще достигне" Москва

Модернизацията на американската термоядрена бомба B61 до 12-то поколение превръща този боеприпас от тактическо оръжие в стратегическо. Това казва бившият началник на управлението за военна сигурност при Съвета за сигурност, бивш началник на руския Главен щаб (1994–1996 год.) генерал-полковник Виктор Есин пред "Армейски стандарт".

Експертът предполага, че възможността самолети носители на В61-12 да бъдат базирани в базите на НАТО в Литва или Латвия "практически променя статуса на това ядрено оръжие".

"По отношение на Русия то престава да бъде тактическо, тъй като може лесно да достигне централния промишлен район на страната, големите градове, включително Москва. Това позволява В-61-12 да стане съществено допълнение към съществуващите стратегически настъпателни сили, които имат днес САЩ", счита генералът.

Експертът обръща внимание, и че заедно с бомбата се усъвършенстват нейните самолети носители, като американските F-15 Eagle и F-16 Fighting Falcon, и европейските Tornado. Освен това бомбата ще получат изтребителите от пето поколение F-35 Lightning II, стратегические бомбардировачи B-52 Stratofortress и B-2 Spirit, и перспективния незабележим B-21 Raider.

B61-12 е основно модернизирана В61 с усъвършенстван корпус и система за насочване. Мощността на бомбата е около 80 килотона, колкото и преди. Тя ще започне да постъпва на въоръжение в американската армия през пролетта на 2020 год.

От 1967 год. са произведени 3155 серийни единици В61 от различни модификации. В момента около 1200 такива авиаьонни бомби се намират в бази на НАТО..

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини