ФЕГ – Пловдив: Гордеем се с постижението на Лора

“Училищната общност на ФЕГ се гордее с изключителното постижение на Лора. Учениците и учителите ѝ очакват с нетърпение нейното завръщане, поздравяват я и ѝ пожелават много бъдещи победи по пътя на реализацията ѝ”. Това написаха в официалния сайт на Френската гимназия в Пловдив от ръководството на учебното заведение по повод огромния успех за България, извоюван от 18-годишната Лора Тоскова. Момичето от Асеновград е ученичка в китайската паралелка на ФЕГ „Антоан дьо Сент – Екзюпери“.

Припомняме, че в началото на октомври Лора замина за Китай за участие в заключителния етап на „Китайски езиков мост“, след като през месец април бе избрана да представи страната ни. Това е най-престижното международно състезание по китайски език, което се предава по националната телевизия на КНР.

Надпреварата се проведе в град Кунмин, провинция Юнан и в него взеха участие над 300 състезатели от 99 държави. Лора изпревари претендентите от 34 европейски държави и зае призовата позиция – първа в Европа. Милиони зрители станаха свидетели на различните кръгове, в които участниците говориха на традиционен китайски език, представяха таланти и отговаряха на въпроси от различни области като литература, география, история и култура на Китай.

На 22 октомври се състоя финал между победителите от различните континенти - България, Северна Корея, Камерун, САЩ и Австралия.

Европейската победителка Лора Тоскова се класира на второ място в света, след Корея. Тя впечатли журито с езиковите си умения, знанията си за Китай и танците, които бяха част от репертоара ѝ. Възпитаничката на ФЕГ спечели правото на едногодишна стипендия за обучение в Китай.

Освен нея за България се състезава и Станислав Макреев от 18 ОУ “Уилям Гладстон” в София, известно е с изучаването на екзотични чужди езици - арабски, китайски, японски, корейски.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини